marți , 19 octombrie 2021
NEWS ALERT

ELEVUL DE 10 AL MEHEDINŢIULUI VA STUDIA ÎN GERMANIA

Anul acesta, în judeţul Mehedinţi doi elevi au promovat examenul de bacalaureat 2013 cu media 10. Ambii sunt elevi ai Colegiului Naţional „Traian” din Drobeta Turnu Severin.

andrei nicolae

Andrei Nicolae este unul din cei doi elevi de 10 ai judeţului Mehedinţi. Dacă la matematică şi informatică se aştepta la nota maximă, la limba şi literatura română a avut ceva emoţii. „Este o mare mândrie, mă simt foarte bine, sunt mândru de rezultatul meu. Ţin să le mulţumesc tuturor profesorilor şi tuturor celor care au avut un rol important în educaţia mea. Sunt mândru şi sunt fericit. Nu mă aşteptam să iau 10 pe linie, mai ales la limba şi literatura română, eu fiind la clasă de matematică-informatică bilingv am avut emoţii până în ultimul moment, însă la matematică şi la informatică speram la un rezultat mare”, a spus Andrei Nicolae.

Va studia la Jacobs în Bremen

Traianistul a fost acceptat la opt universităţi de prestigiu din Europa, dar în final a ales să studieze în Germania:  „Vreau să urmez cursurile facultăţii Jacobs din Bremen (Germania)la secţiunea calculatoare. Aceasta a fost pasiunea mea încă de mic şi sper ca în domeniul acesta să rămân mult timp de acum încolo. Am aplicat la cinci facultăţi din Marea Britanie, două din Olanda şi una din Germania. Am fost acceptat la toate, însă am ales într-un final să mă duc în Germania datorită structurii  cursului, mi s-a părut mult mai interesant . De asemenea, este un mediu internaţional, sunt peste 100 de naţionalităţi în cadrul campusului şi clasele sunt foarte mici, suntem 30 de studenţi pe an, ceea ce mi se pare incredibil”.

„Nu îmi place în România acest sistem de pile”

Andrei Nicolae se visează angajat al unei mari companii IT din SUA. Spune că dacă ar fi ales să rămână în România visul său ar fi fost neatins: „Nu îmi place în România acest sistem de pile, nu îmi place că nu plecăm toţi cu aceleaşi oportunităţi şi eu cred că pot să-mi ating scopul mult mai bine acolo. Nu cred că sistemul nostru de învăţământ promovează valorile aşa cum ar trebui, deşi am un respect imens şi pentru facultăţile noastre şi pentru profesorii noştri care cred că sunt foarte buni, problema este după ce termini facultatea. Consider că afară este o mare egalitate între persoane, consider că eu mă pot dezvolta mult mai bine ca individ pentru că până la urmă acesta este scopul  meu de a studia în străinătate”.

Performanţa lui a fost previzibilă

Unul din dascălii lui Andrei Nicolae de la Colegiul Naţional „Traian” este Nineta Toma, profesor de limba şi literatura română. Profesorul se aştepta ca Andrei să obţină acest rezultat la examenul de bacalaureat. „După cum s-a observat, bacalaureatul a constituit pentru elevii noştri o adevărată piatră de încercare, existenţa unor copiii precum Andrei Nicolae ne motivează şi ne determină să nu lăsăm la jos stacheta exigenţelor noastre. Andrei spunea că nu se aştepta la o astfel de performanţă, în ceea ce mă priveşte eu mă aşteptam. Pentru mine, performanţa lui a fost previzibilă şi drept să vă spun m-am bucurat ca de propriul copil atunci când am văzut ierarhia pe judeţ. Bineînţeles, o astfel de performanţă nu vine de la sine, ea necesită muncă susţinută, conştiinţa unei datorii împlinite, seriozitate de-a lungul celor opt ani cât a fost elev al Colegiului nostru. Faptul că merge să studieze în străinătate constituie cel puţin pentru min e un prilej de bucurie în sensul că valoarea acreditată de şcoala românească este aceeaşi cu valoarea de la universităţile europene, dar şi un prilej de tristeţe pentru că asemenea copii aleg să studieze în afara graniţelor ţării”, a declarat Nineta Toma.

Corina Macavei

 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top