sâmbătă , 23 ianuarie 2021
NEWS ALERT

EPISCOPIA SEVERINULUI ŞI STREHAIEI ÎI ÎNDEAMNĂ PE PĂRINŢI SĂ COMPLETEZE CERERILE PENTRU PARTICIPAREA COPIILOR LA ORELE DE RELIGIE

În vederea participării elevilor la ora de religie, Episcopia Severinului și Strehaiei face apel către toți părinții să-și exprime, până la 6 martie a.c., acordul scris prin completarea cererii tip disponibilă în unitățile de învățământ.elevi

Cererile completate vor fi depuse de către profesorii diriginți la secretariatele școlilor pentru a fi ulterior înregistrate în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR).

Părinţii trebuie să depună, până pe 6 martie 2015, o cerere prin care să solicite participarea copilului la ora de Religie în anul şcolar în curs. În lipsa acestei solicitări scrise, copilul nu va mai studia disciplina Religie în acest semestru. Solicitarea oficialilor de la minister vine ca urmare a sentinţei Curţii Constituţionale de la sfârşitul anului trecut. Curtea Consituţională (CC) a decis, în 12 noiembrie 2014, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

Într-un comunicat de presă al Episcopiei Severinului și Strehaiei se arată că marele nostru poet național Mihai Eminescu evidenția importanța educației și a predării religiei în școală. Astfel, în ziarul Timpul din 11 octombrie 1878 scria: „Şcoalele primare nu sunt institute pentru propagarea ştiinţei, ci institute de creştere (educaţiune). Pe de altă parte, Biserica este asemenea un institut de creştere şi influenţa ei asupra şcolii primare este cea mai folositoare. Cititul, scrisul şi socoteala nu sunt ştiinţe, sunt mijloace numai, cele dentâi pentru a-şi fixa memoria şi a ajunge la cunoştinţe, cea din urmă pentru a uşura judecata asupra valorilor. Materia adevărată ce caută a se preda în şcolile primare trebuie să fie educativă. Ştiinţa începe abia acolo unde judecata e coaptă, disciplina caracterului deplină, înainte de această epocă nu există decât creştere prin deosebite mijloace, din cari religia este cel mai puternic. Partea pur dogmatică a religiei se pierde cu vremea, dar sâmburele ei moral rămâne şi formează tăria caracterului”.

Episcopia Severinului și Strehaiei consideră că înlăturarea orei de religie din programa şcolară va duce la o necunoaștere a învățăturii creștine și va determina căutarea răspunsurilor existențiale în alte practici și credințe, ce-și au originea în Orient: “Așa se explică aderarea la grupări extremiste și radicale a unor tineri crescuți și școlarizați în țări occidentale. De asemenea, lipsa unei educații religioase și deci, implicit a învățăturii aduse pe pământ de Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, face ca tinerii să devină niște indivizi imorali și amorali, care manifestă în societate și față de părinți comportamente deviante, supuse patimilor”.

“Facem cunoscut tuturor părinților că pentru predarea disciplinei Religie există un corp profesoral format în școlile noastre de Teologie unde și-au îndreptat pașii datorită credinței, vocației și a chemării pe care le-au simțit fiecare în parte în momentul în care au optat și au ales să se pregătească pentru a deveni Dascăli de Religie. Odată ajunși la catedră, aceștia și-au înmulțit talentul, mulți fiind profesori cu gradul I în învăţământ. Îi încredinţăm pe toți părinţii că vlăstarele lor se află în grija unor profesori capabili, bine pregătiţi, devotaţi profesiei şi mult stăruitori în slujba lui Hristos şi a neamului nostru românesc”, spune părintele Viorel Vlăducu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

Pe de altă parte, în cadrul unei conferinţe de presă, Gheorghița Cranta, vicepreședinte al Federației Naționale a Asociației de Părinți, şi-a exprimat atât susținerea organizației pe care o reprezintă cât și pe cea personală, arătând că orele de religie formează caractere morale, cultivându-le elevilor o morală activă.

Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top