duminică , 5 decembrie 2021
NEWS ALERT

EVALUAREA PAGUBELOR PRODUSE DE VREME ÎN AGRICULTURĂ ÎNTÂRZIE ÎN MEHEDINŢI. FUNCŢIONARII DIN PRIMĂRII SE MIŞCĂ GREU!

Funcţionarii primăriilor din Mehedinţi se mişcă greu! Nu ar fi o noutate dar când locuitorii sunt afectaţi de lipsa lor de reacţie, situaţia devine supărătoare. Ministerul Agriculturii a trimis o adresă către toate Dirceţiile Agricole din ţară şi cere evaluarea pagubelor produse de intemperiile vremii în agricultură. Aceeaşi solicitare au făcut-o cu mult înainte şi asociaţiile agricole numai că răspunsurile nu au venit din teritoriu. Până acum doar şase primării au evaluat pagubele iar termenul limită este data de miercuri, 13 august.

p0za grindina_2Zona de sud a judeţului Mehedinţi a fost lovită de grindină, furtuni şi ploi violente atât în luna iunie cât şi în luna iulie. Acum Ministerul Agriculturii, la cererea asociaţiilor agricole a solicitat evaluarea pagubelor în toată ţara în vederea stabilirii unor despăgubiri pentru fermieri. Cum la nivelul direcţiilor agricole lucrează foarte puţini oameni, sarcina strângerii informaţiilor din teritoriu şi transmiterea lor le revine specialiştilor din cadrul Primăriilor.

„Ministerul Agriculturii a disponibilizat în 2010 foarte mulţi specialişti de la nivelul judeţelor şi în acest moment, la Direcţia pentru Agricultură Mehedinţi lucrează cu 20 de oameni. Primăria, prin specialiştii de la nivelul primăriei este obligată şi responsabilă să răspundă la documentele care le sunt transmise.”, a declarat marţi, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Mehedinţi, Monica Lungu.

Până acum, la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Mehedinţi, doar şase primării au trimis datele centralizate ale pagubelor produse de vreme.

„Informaţiile vin foarte greu din teritoriu. Până în acest moment nu ştiu dacă ne-au răspuns 5,6 primării. Foarte greu primim date de la primării din teritoriu.”, susţine şi Mircea Ţârăi, specialist DADR Mehedinţi.

Comuna Pătulele a raportat 5570 de hectare de culturi cu cereale păioase şi legume distruse de intemperiile vremii. Comuna Pădina a transmis că au fost afectate 355 de hectare cultivate cu grâu, porumb, floarea soarelui, tutun şi vie, în timp ce la Vrata, 800 de hectare au fost distruse. Asociaţia Producătorilor Agricoli Mehedinţi şi Camera Agricolă au solicitat evaluarea pagubelor cu mult înainte ca Ministerul să ceară datele, numai că primăriile nu au centralizat datele, iar cei păgubiţi riscă să rămână fără despăgubiri.

Primăriile din Mehedinţi trebuie să transmită numărul hectarelor afectate de grindină şi furtuni şi natura lor până miercuri la ora 12, la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Joi, acestea vor fi centralizate şi transmise către Ministerul Agriculturii. Numai în luna iunie, Asociaţia Producătorilor Agricoli din Mehedinţi a anunţat că 5 000 de hectare au fost afectate de vremea rea.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top