marți , 19 octombrie 2021
NEWS ALERT

EXCLUSIV!!! ADMINISTRATOR JUDICIAR: RAAN INTRĂ ÎN REORGANIZARE, NU SE VOR FACE REDUCERI DE PERSONAL. RAAN NU VA INTRA ÎN FALIMENT.

Administratorul Judiciar al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, reprezentantul firmei de insolvență “Tudor și Asociații”, Ion Tudor a declarat joi pentru redactorii mhalert.ro că RAAN va intra în procedură de reorganizare, dar nu va intra în faliment, iar deocamdată singurii care au vorbite despre disponibilizări la RAAN au fost sindicaliștii.

tudor

Administratorul Judiciar al RAAN, Ion Tudor a spus că următorul an este unul dificil pentru Regie având în vedere că unitatea trebuie să funcționeze, să acopere costurile curente, să creeze profit și să plătească și creditorii înscriși în tabelul de creanțe. La momentul intrării în procedura de insolvență, Regia avea, potrivit lui Ion Tudor creanțe în valoare de 200 milioane de euro. Principala măsură pe care și-o propune administratorul judiciar este aceea de diminuare a costurilor în cadrul Regiei. La acest capitol însă, potrivit lui Tudor, firma de insolvență nu a impus reduceri de personal la momentul actual.

“În primul rând ar fi o diminuare a costurilor care nu înseamnă neapărat reduceri de personal. Ponderea cheltuielilor de personal nu este cea mai mare în cadrul costurilor pe care suntem în curs să le analizăm. Din câte știu eu sunt multe persoane care se apropie de vârsta pensionării sau care sunt cu decizia de pensionare în buzunar. Este normal ca aceștia să lase locul tinerilor. Practic nu va fi o restructurare în acest moment.”, a declarat Ion Tudor.

Întrebat cu privire la o eventuală concediere colectivă a unui număr de 500 de angajați din RAAN în perioada următoare, după cum a declarat prim-vicepreședintele BNS, Ion Pisc, Ion Tudor a susținut că propunerea disponibilizărilor respective a venit din partea sindicaliștilor, aceasta nefiind convenită cu firma de insolvență. Dacă totuși se va ajunge la această măsură, cel mai probabil cei care vor pleca nu vor primi salariile compensatrii prevăzute la momentul actual, pentru că printer primele măsuri pe care administratorul judiciar le va lua este aceea de modificare a contractului colectiv de muncă.

“Din comisia care face analiza de personal fac parte și reprezentanții Sindicatului. Ei au ajuns la această concluzie că în acest moment sunt 500 de persoane ar putea să plece, nu le-am impus noi nimic. În acest moment analizăm și contractul colectiv de muncă și urmează să luăm niște decizii privind anumite clauze din contract. (…) Decizia a fost a Sindicatelor, nu ne-au consultat înainte. Au avut o întâlnire la nivel confederal, după care au ieșit în presă. Noi nu le-am cerut nimic, doar o analiză pe sectoare: cine, ce face și cu ce costuri?(…) Chiar și Sindicatele au înțeles că e nevoie de o reducere a costurilor.”, a mai adaugat Tudor.

Mina Husnicioara va deveni sucursală a RAAN

Ion Tudor a mai precizat că o provocare pentru firma de insolvență este măsura de diminuare a costurilor care trebuie luată în următorul an în cadrul Regiei. În acest sens, după externalizarea Minei Husnicioara din cadrul Complexului Energetic Oltenia, exploatarea va deveni sucursală a RAAN. Preluarea Minei cu tot cu personal se va face, potrivit lui Tudor în câteva săptămâni.

„Un alt aspect pe care ni-l dorim și care se întâmplă mai rar în procedurile de insolvență este diminuarea costurilor de achiziție a cărbunelui prin preluarea Carierei Husnicioara, preluare care se face cu personal cu tot, măsură care ar duce la diminuarea costurilor de producție în cadrul Regiei. O sucursală a RAAN care va avea ca și acum obiect de activitate furnizarea de cărbune, dar la un alt cost. Făcându-se această preluare în cadrul procedurii de insolvență automat se diminuează toate costurile de producție și în special acest cost care este foarte mare.”, a mai adăugat administratorul judiciar.

Tudor a dat asigurări că în acest moment, RAAN funcționează la capacitate, stocurile de combustibil există, se transportă săptămânal cantitățile de cărbune stabilite în anexele la contractul cu CEO, prin graficele întocmite la începutul lunii octombrie. În cazul în care până la sfârșitul lunii nu se va asigura rezerva de cărbune la RAAN, de 240 000 de tone, unitatea va prelungi contratul care a fost încheiat cu Complexul Energetic Oltenia la începutul lunii octombrie, până în momentul în care se vor perfecta actele de preluare a Minei Husnicioara.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top