miercuri , 3 iunie 2020
NEWS ALERT

EXPERIENŢĂ PORTUGHEZĂ ÎN CADRUL UNUI PROIECT COMENIUS

O echipă de profesori şi elevi de la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto din Drobeta Turnu Severin a participat zilele acestea la o reuniune în localitatea Povoa de Lanhoso (Portugalia), în cadrul unui proiect multilateral „Biodiversity of Rivers.

elevi

Reuniunea de la Povoa de Lanhoso reprezintă a cincea întâlnire din cadrul proiectului multilateral „Biodiversity of Rivers(2013-2015), care reuneşte şapte ţări şi care se derulează cu sprijinul financiar al Programului Sectorial Comenius al Programului „Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii”.

Pentru cinci zile, instituția gazdă din Povoa de Lanhoso și-a deschis porțile larg oaspeților internaționali, oferind o agendă de lucru generoasă.

S-au desfăşurat activităţi variate pe tematica proiectului în şcoala-gazdă, dintre care lucrările practice de laborator în cadrul cărora elevii au identificat macronevertebrate acvatice în probele prelevate din râul Douro şi workshop-ul în care elevii au primit rolul redactorilor unei reviste şi misiunea de a scrie articole care să sensibilizeze publicul european cu privire la starea, ameninţările şi viitorul biodiversităţii râurilor, au fost cele mai apreciate.

Lucrând în echipe internaţionale, elevii au putut să se cunoască mai bine, să fie mai deschişi unii faţă de ceilalţi, să treacă peste prejudecăţi şi să exerseze comunicarea în limba engleză, limba de lucru a proiectului.

Gazdele ne-au ajutat să descoperim un nou colț din Europa, fascinant prin istoria și cultura sa, generos în muzee, catedrale, castele. Vizita oraşelor Porto sau Gyumaraes, oraşe de o frumuseţe aparte, ale căror centre istorice se află în patrimoniul cultural mondial UNESCO, croaziera pe râul Douro, vizita impunătorului castel Lanhoso au fost câteva dintre punctele de atracţie ale reuniunii”, spune profesorul coordonator Laura Filimon.

Participanţii au descoperit farmecul Portugaliei şi prin muzica Fado, creată parcă special pentru acest popor, prin arta culinară portugheză, prin frumuseţea tradiţionalelor bijuterii realizate manual prin tehnica prelucrării în filigran, activitate veche de sute de ani în zona oraşului Povoa de Lanhoso.

„Am remarcat impactul semnificativ pe care aceste întâlniri le au asupra elevilor noștri, asupra dezvoltării lor personale. Pe lângă oportunitatea de a-şi îmbogăţi cunoştinţele despre cultura ţărilor partenere, ei au posibilitatea de a-şi dezvolta spiritul de echipă, de colaborare, capacitatea de socializare, comunicare, de adaptare la situaţii noi. De fiecare dată, ne întoarcem acasă cu bucurie în suflete, cu amintiri frumoase, cu prieteni noi, fiecare reuniune este o reuşită deoarece se investeşte foarte multă muncă pentru ca totul să fie impecabil şi pentru ca toţi să ne simţim minunat”, mai spune profesorul Laura Filimon.

Din echipa de la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto din Drobeta Turnu Severin au făcut parte trei elevi (Toader Andrei, Răzuşi Cosmin, Doscocil Cosmin) şi doi profesori (Bodean Daniela, Filimon Laura).

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top