miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

FERMIERI: PAGUBELE GENERATE DE SECETĂ SUNT, ÎN MEHEDINȚI, ÎNTRE 60 ȘI 100%

Fermierii din Mehedinți spun că anul acesta, pagubele în agricultură, generate de lipsa precipitațiior și stresul termic este de este 60% în unele zone ajungând la 100% la porumb și floarea soarelui. Seceta afectează și campania de toamnă, întrucât din cauza lipsei apei din sol, terenurile nu se pot pregăti pentru însămânțare.

porumb

Unul dintre marii fermieri ai județului Mehedinți, Nicolae Bîlcă a declarat marți, că în localitatea Braniște nu a mai plouat din luna aprilie, ceea ce  face ca recolta la floarea soarelui să fie foarte scăzută.

nicolae-bilca-300x225”Au fost pagube foarte mari și la orzoaică, iar acum, la floarea soarelui abia dacă vom recolta 1000 kg la hectar când investiția făcută era pentru 2500 de kilograme. Calamitțile sunt undeva la 65-70%, în zona Braniște. Sunt însă zone cultivate cu porumb care au fost calamitate 100%. Rău este că dacă seceta persistă sunt este compromis și anul viitor pentru că nu se poate ara.”, a declarat Nicolae Bîlcă.

Situația este aproximativ aceeași în toată zona de sud a județului Mehedinți. De altfel, primari a cerut comisii de evaluare a pagubelor provocate de secetă în aproape 20 de comune, între care Tâmna, Greci, Breznița Motru, Salcia,Vrata Obîrșia de Câmp, Oprișor, Braniște, Corcova, Șișești și Broșteni.

Comisiile formate din reprezentanți ai Direcției de Agricultură și Dezvoltare Rurală, APIA, Prefectura și Primărie evaluează încă de la începutul săptămânii trecute pagubele produse din secetă, pentru ca ele să fie transmise la Ministerul Agriculturii.  Cei care au culturile calamitate în proporție de peste 30%, pot fi scutiți de la plata impozitului pe venit.

IMAG1201”Fermierii trebuie să meargă la Primărie, să solicite comisiile care s-au format să vină să constate pagubele. Au o șansă să nu mai plăteacsă acea normă de venit pentru că au fost calamitați și acă statul va da ceva pentru calamități, vor primi, dar trebue să facă aceste demersruri, ca cel puțin să fie scutiți de această normă devenit. Acolo unde sunt calamități mai  mari e 30%, conform declarațiilor ministrului Agriculturii, femierii vor fi scutiți. Sperăm că va fi și un ajutor anul acesta, pentru că nu numai în Mehedinți, sunt mai multe județe, unde sunt afectate și culturile de toamnă. Nu vom putea însămânța pentru că nu putem pregăti terenul. În Mehedinți pot spune că paguba este undeva la 60 – 70% până la 100%. Sunt zone unde nu se va recolta nimic.”, a declarat președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Mehedinți, Cornel Stroescu.

”Este un deficit destul de mare de apă, precipitațiile lipsesc de multă vreme, pământul s-a uscat, s-a crăpat, plantele suferă foarte mult din cauza secetei pedologice și pe lângă aceasta, seceta atmosferică, determinată de căldurile foarte mari, de temperaturile de peste 35 – 36 grade la umbră, în câmp sunt mult mai mari și plantele au un stres termic extraordinar de mare.”, a declarat și șeful DADR Mehedinți, Ștefan Răcanu.

Neoficial, conducerea DADR Mehedinți a arătat că pagubele la nivel de județ depășesc 60%, dar un procent exact va fi făcut public după centalizarea datelor.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top