duminică , 5 decembrie 2021
NEWS ALERT

FINALIZAREA BLOCURILOR ANL ÎNTÂRZIE

Peste 70 de tineri din Turnu Severin aşteaptă de ani buni să primească cheia unei locuinţe ANL. Au toate actele depuse la primărie, au primit chiar şi repartiţia, dar nu se pot muta în case noi pentru că firma constructoare întârzie lucrările.

DSCF8687

Timpurile când se muncea la foc automat şi blocurile se ridicau peste noapte au apus demult. Dar să începi un bloc în 2008 şi nici până la această oră să nu fie finalizat asta depăşeşte orice imaginaţie, mai ales că la mijloc sunt fonduri de stat.

La Drobeta Turnu Severin, 72 de tineri aşteaptă de ani de zile să primească o locuinţă ANL, însă constructorul întârzie să finalizeze lucrarea.

DSCF8689

Primăria oraşului prinsă undeva la mijloc în toată această poveste a apelat la ajutorul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe pentru a impulsiona constructorul. Astăzi, la Drobeta Turnu Severin, directorul general adjunct al agenţiei a găsit pe şantierul ANL din municipiu doar 30 de muncitori, în condiţiile în care termenul de finalizare este 30 noiembrie 2014.

DSCF8694„După controalele de săptămâna trecută, am avut o discuţie cu dumnealui, îmi spune că o să intre după 14 august cu foarte mulţi oameni. Din păcate noi suntem legaţi şi de mâini şi de picioare, noi doar supraveghem şi dăm aceste locuinţe, nu putem interveni în procesul de realizare a lor. De aceea am chemat de la Bucureşti atât reprezentantul local cât şi cel al Agenţiei Naţional să vadă situaţia la faţa locului şi împreună cu constructorul să găsim soluţii şi să putem termina până în 30 noiembrie şi celălalt bloc de locuinţe”, a spus viceprimarul oraşului, Marius Screciu.

 

Directorul general adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, Sorin Martin Vereş, a rămas consternat de ceea ce a găsit la Turnu Severin. Nu înţelege pasivitatea constructorului în condiţiile în care penalităţile care curg în sarcina acestuia vor fi echivalente cu suma pe care va trebui să o primească pentru lucrările care mai sunt de executat.

„Din punctul meu de vedere, ţinând cont că acest amplasament a fost deschis în 2008 şi că cel puţin noua conducere a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe şi-a manifestat disponibilitatea de a asigura resursele financiare, mă declar nemulţumit de modul în care se lucrează şi faptul că după atâţia ani nu au reuşit să termine. Penalităţile care au început să fie calculate pentru depăşirea termenului de execuţie sunt aproape la nivelul sumei pe care ar mai avea de încasat această firmă şi nu înţeleg de ce nu continuă să depună tot efortul  să termine. Noi am asigurat întotdeauna de câte ori am avut discuţii cu reprezentanţii firmei că din punctul nostru de vedere există disponibilitate şi resursele pentru a finaliza acest amplasament”, a declarat Sorin Martin Vereş.

Agenţia Naţională pentru Locuinţe nu ia în calcul schimbarea firmei de construcţii întrucât „ar fi contraproductiv de a rezilia acest contract şi a începe procedurile de licitaţie pentru atribuirea restului de executat altei firme”.

DSCF8695

Consilierul Mirela Gandă de la  Oficiul Teritorial ANL Sud Vest Oltenia spune că „ultimul termen de finalizare, după ultima decalare de termen era decembrie 2012, perioadă în care s-a făcut şi o recepţie preliminară , a fost amânată recepţia şi din momentul acela constructorul începând cu ianuarie 2013 a intrat în penalităţi”.

De cealaltă parte, firma de construcţii se apară şi spune că de-a lungul anilor fondurile primite de la agenţie au fost insuficiente pentru ca lucrările să fie finalizate în termen, iar societatea a fost nevoită să dirijeze angajaţii către alte lucrări.

„Cu ani în urmă fondurile nu au fost alocate atunci când a fost necesar şi de aici au intervenit anumite decalaje. Forţa de muncă a fost luată şi dusă acolo unde s-a plătit. Încercăm până la 30 noiembrie să finalizăm. Nu suplimentăm forţa de muncă ca să se calce pe bătături, nu se poate. Trebuie să se lucreze respectându-se tehnologia de lucru, că nu pot să bag acum electricienii când se fac pereţii. Încercăm să recuperăm întârzierile, altă soluţie nu e, decât să le recuperăm”, spune Sabina Brebinaru, director tehnic la firma de construcţii.

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top