duminică , 5 decembrie 2021
NEWS ALERT

FINANŢELE PUBLICE AU STABILIT UN NOU PREJUDICIU LA RAAN

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin se scufundă în datorii. La cele două sute de milioane de euro strânse la intrarea în insolvenţă se adaugă acum încă zece milioane de euro, un prejudiciu pe care Administraţia Finanţelor Publice Mehedinţi le-a constatat în urma unui control de fond care s-a încheiat de curând. Compania a prejudiciat bugetul statului şi cel al asigurărilor de sănătate cu această sumă în perioada 2008 – 2013. Banii nu pot fi recuperaţi deocamdată, aşa că ANAF îi adaugă la creanţele precedente cu care s-a înscris la masa credală. În fapt, statul este printre principalii creditori ai companiei din Severin.

sediul-RAAN-1024x768-300x225Administraţia Finanţelor Publice a finalizat lunile trecute cel mai recent control la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare.

„Începând  cu luna februarie, s-a desfăşurat la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare un control de fond, pe o perioadă de şase ani: 1.01.2008 – 31.12.2013. Controlul s-a desfăşurat pe o perioadă de şase luni, respectiv din februarie până în august şi a fost descoperit un prejudiciu de aproximativ 10 milioane de euro, pe surse, acesta fiind 14 milioane de lei – debit şi dobânzi la impozit pe profit, 25 de milioane de lei TVA plus dobânzi, iar 2,3 milioane la CAS-uri.”, a explicat directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mehedinţi, Cosmin Durac.

Debitul la impozitul pe profit, TVA plus dobânzi şi contribuţiile la asigurările de sănătate neplătite în cei şase ani care au fost verificaţi însumează un prejudiciu de 41,3 milioane de lei. Prefectul de Mehedinţi susţine că trebuie depistaţi cei care au contribuit la crearea acestuia.

„Dânşii au organizat câteva controale pe o perioadă mai lungă de timp, unde au descoperit un prejudiciu de  aproximativ 10 milioane de euro, repet, 10 milioane de euro. Am vrut să mă asigur că este finalizat controlul şi că documentaţia se află la organele responsabile pentru a-i trage la răspundere pe cei care au contribuit la producerea acestui prejudiciu.”, a declarat săptămâna aceasta, prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea.

Prejudiciul este greu de recuperat

Organele de control susţin că prejudiciul constatat la TVA s-a creat prin nerespectarea calităţii cărbunelui din contract. Astfel a fost adusă la Termocentrală materie primă de o calitate proastă, iar finanţiştii au scăzut valoarea TVA, în timpul controlului.

Un exemplu în acest sens, care a ajuns şi pe masa procurorilor este un contract de 100  de mii de tone de cărbune pe care SC Grup Star Import Export SRL l-a încheiat cu RAAN. În spatele acestei firme sunt mai mulţi romi de la Strehaia, care după încheierea contractului, în loc să transporte cărbune energetic de bună calitate la Termocentrala de la Halânga (Romag Termo), a adus un şlam cărbunos produs dintr-un deşeu de depozit industrial de lângă Reşiţa. Ulterior, au apărut şi probleme la morile de măcinat ale termocentralei fiindcă acest deşeu conţinea bulgări de zgură şi plase de sârmă. După ce au văzut contractul, procurorii au început urmărirea penală împotriva a cinci persoane din Strehaia, care conduc firma respectivă.

Între timp, statul încercă să recupereze prejudicial, dar procedura este extrem de dificilă, dat fiind faptul că Regia este în insolvenţă.

„Vom încerca recuperarea acestor sume, dar RAAN-ul este în insolvenţă. Noi ne-am înscris şi la masa credală, iniţial, cu o sumă de 107 milioane de lei, ne mai înscriem şi cu cei 41 de milioane de lei stabiliţi în urma controlului şi urmează procedura de insolvenţă.”, a mai spus Durac.

Situaţia financiară a RAAN este în continuare dificilă. Angajaţii nu şi-au primit lichidarea în data de 23 noiembrie, iar în condiţiile în care banii nu vor fi achitaţi vineri, sindicaliştii pregătesc noi forme de protest.

Oana Mitu

Corina Macavei

loading...


Un Comentariu

  1. Institutia care avea obligatia sa controleze anual situatia economico-financiara de la RAAN era Curtea de Conturi Bucuresti prin Camera de Conturi Mehedinti . Pana la aceasta data nu s-a auzit despre existenta unor prejudicii la RAAN ceea ce inseamna ori ca acolo sunt niste inspectori politruci , ori au primit sarcina de la organul ierarhic superior sa ascunda gunoiul sub pres , ori exista „relatii”ancestrale intre unii reprezentanti de acolo si unii angajati cu functii de conducere din RAAN . DNA , DIICOT , ICCJ ar trebui sa se autosesize si sa verifice . Tare mi-e teama ca o sa iasa scantei , daca se vrea !

Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top