sâmbătă , 29 ianuarie 2022
NEWS ALERT

FOCARUL DE TRICHINELOZĂ SE EXTINDE: NUMĂRUL PERSOANELOR SPITALIZATE A AJUNS LA CINCI

Focarul de trichineloză se extinde la Gogoșu. După ce la începutul săptămânii au fost internați trei pacienți, la Spitalul de Boli Infecțioase au ajuns alte trei persoane diagnosticate cu boala respectivă. Două dintre ele au fost spitalizate iar o a treia a primit tratament și a plecat acasă. În spital se află și o tânăr de 19 ani, mama unui bebeluș de câteva zile și a unei fetițe de trei ani. Cu toții au consumat carnea unui porc infestat cu trichinella spiralis, a cărui analiză a fost efectuată greșit de o persoană neautorizată.

trichineloza_40000000În ultimele 24 de ore, la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean din Drobeta Turnu Severin au fost internate alte două persoane pe lângă cele trei spitalizate la începutul săptămânii, doar două dintre ele având nevoie de internare, cea de-a treia primind tratament acasă. La control a fost adusă și fetița de trei ani căreia i s-au făcut analize la secția de Pediatrie.

“Sunt cinci pacienți internați în secție, cu vârste cuprinse între 19 și 48 de ani, mama fetiței de 19 ani. Starea generală este relativ bună și a mai fost încă un pacient confirmat dar a primit rețetă la domiciliu. Dacă au consumat carne infestată care nu a fost prelucrată termic există posibilitatea să mai apară cazuri. Totul depinde de cantitatea de parazit ingerată și de starea biologică a bolnavului. Cazuri mai pot să mai apară, iar ei spun că au consumat aproximativ 30 de persoane.” a declarat joi, medicul Liliana Buncă din cadrul Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean din Drobeta Turnu Severin.

Din relatările pacienților reiese că boala a apărut după ce s-au consumat produsele preparate din carnea crudă a porcuui infestat.

Motivul pentru care boala s-a declanșat la aproximativ trei săptămâni după ce s-a consumat prima dată carne din porcul infestat este acela că pacienții au consumat cârnați preparați din animalul respectiv. Aceștia nu au fost prăjiți, ci doar afumați. Dacă pacienții ar fi consumat carnea prăjită sau fiartă cel mai probabil nu contactau boala, întrucât prin prepararea termică, parazitul dispare. Cele cinci persoane internate în spital au mâncat carne din singurul porc depistat ca fiind infestat cu trichinela spiralis în Mehedinți în acest sezon. Din păcate, analiza inițială a fost efectuată greșit de un tehnician veterinar care nu și-a dat seama că în carne există parazitul respectiv. Persoana respectivă a fost amendată cu 1200 de lei de Direcția Sanitar Veterinară. Aceasta ar putea răspunde și penal doar dacă proprietarii porcului depun plângere la Poliție.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top