joi , 28 mai 2020
NEWS ALERT

FONDURI NERAMBURSABILE PENTRU MICII FERMIERI, PRIN NOUL PNDR – LANSAREA ESTE APROAPE – VEZI AICI CUM POŢI OBŢINE FONDURI EUROPENE

imagesGhidul Solicitantului pentru submăsurile 4.1 – Investiții în exploatații agricole și 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri au fost publicate pe paginile de internet ale Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a anunțat MADR, în versiune consultativă. Oficiali ai ministerului promit lansarea oficială a acestora până pe 25 martie anul acesta. Ghidurile solicitantului pentru cele două submăsuri pot fi consultate aici: www.madr.ro şi www.afir.

Cele două ghiduri stabilesc, în sfârşit, condițiile în care fermierii mici şi medii români vor putea avea acces la fondurile europene acordate prin noul Plan Național de Dezvoltare Rurală 2014 — 2020. Deocamdată aceste două ghiduri au fost publicate în variantă consultativă. Acest lucru înseamnă că fermierii care doresc să acceseze fonduri europene vor putea să le consulte, pentru a putea veni cu propuneri şi observaţii. Acestea vor intra într-o analiză a specialiştilor Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, iar dacă se va considera că sunt oportune, oficialii AFIR le vor include în varianta finală a celor două ghiduri, care ar putea fi adoptată până cel târziu pe 25 martie, de Bunavestire.

Cele două submăsuri supuse consultării sunt 4.1 — Investiții în exploatații agricole. Aceasta se adresează exploataților agricole medii şi are în vederea sprijinirea cu fonduri nerambursabile a înființării și modernizăarea fermelor, în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii, inclusiv dotarea cu utilaje și echipamente performanțe a acestora.

Cea de-a doua este submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Prin aceasta sunt avuţi în vedere tinerii fermieri care se stabilesc pentru prima dată în localităţi rurale şi le sunt acordate fonduri nerambursabile pentru a-i susţine în înfiinţarea unei exploatații agricole.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, a declarat pentru Agenţia Naţională de presă, Agerpress că Ministerul Agriculturii este pregătit să lanseze până pe 25 martie primele sesiuni de depunere de proiecte pe noul PNDR 2014 – 2020. „Noi suntem pregătiți să lansăm pe 25 martie, de Buna Vestire, primele sesiuni de depunere de proiecte pe două măsuri, tineri fermieri și investiții în ferme, plus cele trei angajamente pe plăți directe care sunt parte din cererea unică de la APIA: agromediu și climă, agricultură ecologică și plățile pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale. Spre finalul săptămânii o să avem pe site și ghidurile solicitantului pentru consultare pe ambele măsuri” a declarat George Turtoi.

Prin noul PNDR 2014 — 2020 fermierii români ar trebui să fie capabili să acceseze cei circa 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro fonduri europene atribuite de la Uniunea Europeană şi 1,347 miliarde de euro contribuție a autorităţilor române, bani alocaţi pentru dezvoltarea agriculturii României.

Din aceşti bani, măsura dedicată tinerilor fermieri, are o alocare de circa 445 milioane de euro, zece la sută fiind contribuția Guvernului României.

Contactat telefonic, preşedintele Camerei Agricole Naţionale,  Cornel Stroescu, a declarat că salută publicarea în variantă consultativă a celor două măsuri din noul PNDR şi speră ca data anunţată pentru adoptare în variantă oficială, 25 martie, să fie şi data de la care fermierii români vor putea începe demersurile pentru depunerea de proiecte pentru măsurile care privesc dezvoltarea agriculturii româneşti.

“Este de apreciat că noul PNDR e mult schimbat prin faptul că în mare parte fondurile sunt îndreptate către tinerii fermieri, pentru a-i sprijini în înfiinţarea de exploataţii agricole. Este un lucru bun s-a ţinut cont de tineri, de fermele de familie, deoarece îi stimulează şi îi îndreaptă pe aceştia către agricultură. Ca fermier care am lucrat cândva în Germania nu pot să nu mă gândesc la sutele de mii de tineri români exploataţi în ferme în ţări din afara României. Poate că acum este momentul ca ei să se întoarcă acasă, să investească în ţara lor, alături de fraţi şi părinţi şi să devină stăpâni pe pământul lor.

În ce ne priveşte, noi, ca reprezentanţi ai Camerei Agricole trebuie, în primul rând să organizăm cât mai bine această structură reprezentativă a fermierilor români. Apoi, cred că cel mai important punct al programului nostru trebuie să fie acela de a-i susţine pe micii fermieri români, inclusiv pe aceşti tineri de care vă vorbeam să aibă unde să-şi comercializeze produsele. Rodul muncii lor trebuie să fie apreciat şi plătit la justa lui valoare, iar noi, fermieiri români trebuie să ne unim forţele într-o organizaţie comună care să ne reprezinte interesele”.

Revenind la viitorul PNDR aş mai aprecia faptul că procedura de accesare a fondurilor europene este mult mai puţin stufoasă. Ea a fost simplificată, iar numărul documentelor necesare realizării şi depunerii proiectului a fost diminuat, ceea ce nu poate decât să fie un aspect pozitiv. Ca reprezentant al Camerei Agricole vă pot spune că am participat la multe din dezbaterile de la Ministerul Agriculturii pe marginea adoptării acestor măsuri şi le-am susţinut cu tărie, în speranţa pe care o nutresc continuu că agricultura românească poate şi trebuie să devină cel mai important pilon al economiei noastre”.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top