marți , 25 ianuarie 2022
NEWS ALERT

FOTBAL: ISTORIA UNUI CLUB CARE A SCRIS ISTORIE ÎN FOTBALUL DIN MEHEDINȚI

Reactivat cu clubul de futsal, CFR’43, este deocamdată în stand-by, în ceea ce privește competițiile oficiale. Singura echipă de futsal din Mehedinți și-a reluat, însă, pregătirile, în speranța că FRF va anunța startul Campionatului Național de Juniori U19.

Deoarece accesul în sală este în continuare interzis, CFR 1943 Turnu Severin s-a văzut nevoită să efectueze antrenamentele pe teren sintetic, în aer liber, sub comanda portughezului Hugo Moutinho. Între timp, oficialii clubului severineans-au prezentat la București, la sediul FRF, pentru a viza carnetele de joc și pentru a legitima noi jucători, născuți între anii 2003-2006. “Așteptăm, și noi, cu nerăbdare, reluarea competițiilor de juniori. Momentan, ne-am reluat pregătirile. Din păcate, nu putem intra în sală, așa că ne-am antrenat pe sintetic, deși suprafața de joc nu ne avantajează, fiindcă noi jucăm pe parchet. Am respectat Protocolul Medical, în privința antrenamentelor, cu maximum 10 jucători pe teren. Amicale nu putem face, deoarece trebuie să efectuăm Teste COVID. Am întărit și lotul: am legitimat 8 jucători noi, fiindcă o parte din componenții lotului din sezonul precedent au încheiat junioratul. Păcat că nu avem fonduri și pentru secția de futsal seniori, ca să le putem oferi continutate acestor copii foarte talentați. Din același motiv, pe Eugen Toader l-am tranferat la CFR Timișoara, principala favorită la promovarea în Liga 1”, a anunțat CFR’43 Turnu Severin, pe pagina oficială de facebook.

Sezonul trecut, echipa severineană, din postura de debutantă, s-a calificat în Liga Elitelor U19 la futsal, după ce a încheiat pe locul secund seria a V-a, la egalitate de puncte cu liderul Viitorul Băleasa, din județul Olt. CFR’43 a jucat, ulterior, în perioada  februarie – martie 2020, cu FK Odorheiu Secuiesc, Autobergamo Deva și Șoimii Simand, dar campionatul a fost întrerupt din cauza izbucnirii pandemiei COVID_19. Echipa severineană s-a calificat și în sferturile de finală ale Cupei României U19, dar și această competiție nu s-a mai putut desfășura până la capăt, din același motiv!

Perioada de glorie, în anii ’40. CFR a devenit vicecampionă națională și a câștigat cupa

Înființată în 1928, sub denumirea Sborul Turnu Severin, ca ramură sportivă a Căilor Ferate Române – filiara Turnu Severin, Grupul Sportiv CFR Turnu Severin a promovat, în 1941, în premieră, în Divizia A. A participat însă într-un campionat restrâns, deoarece o bună parte din echipele din Transilvania și Basarabia n-au mai putut luat startul la competiție, din cauza izbucnirii Celui De-al Doilea Război Mondial. O parte dintre echipele emblematice ale vremii, precum Ripensia Timișoara, Chinezul CAM Timișoara, AMEFA Arad, CA Oradea sau Carpați Baia Mare nu s-au putut înscrie în Divizia A. Cu excepția orașelor Oradea și Baia Mare, care au fost anexate Ungariei prin dictatul de la Viena, restul echipelor din Vest au participat doar în Cupa României, care a fost recunoscută. Totodată, Universitatea Cluj a refuzat să participe în campionatul ungar și s-a mutat la Sibiu ca să joace în Divizia A din România, spre deosebite de CA Oradea și CFR Cluj. Club Atletic Oradea chiar a devenit campioană în Ungaria, sub denumirea de Nagyváradi Atlétikai Club (NAC)!

Dacă, chiar și fără aceste echipe, titlul de campioană din sezonul 1940-1941, câștigat de Unirea Tricolor București a fost recunoscut, jucându-se în sistem campionat: tur/retur, în sezonul 1941-1942, nu s-a mai organizat Divizia B, ci s-a împărțit campionatul în 10 serii regionale, iar jocurile s-au jucat după sistemul tur-retur, în perioada septembrie 1941– aprilie 1942. Per total, 66 de cluburi au luat startul la competiția denumită de FRF “Cupa Barasabiei”, iar, după disputarea jocurilor din faza grupelor, 16 echipe s-au calificat în faza următoare: UD Reșița (câștigătoarea seriei I), Mica Brad și Gloria Arad (seria a II-a), FC Craiova și CFR Turnu Severin (seria a III-a), Jiul Petroșani (seria a IV-a), Universitatea Cluj, care și-a disputat meciurile de acasă la Sibiu (seria a V-a), Arieșul Turda (seria a VI-a), CFR Brașov (seria a VII-a), Astra Română Moreni și FC Ploiești (seria a VIII-a), Gloria CFR Galați și FC Brăila (seria a IX-a), Rapid BucureștiUnirea Tricolor București și Juventus București (seria a X-a). S-a jucat apoi în stil eliminatoriu, gen Cupa României, începând cu 14 mai 1942. Finala a fost câștigată, pe data de 7 iunie 1942, de Rapid București, care a dispus cu scorul de 2-1 de CFR Turnu Severin, pe Stadionul Venus, dim București. A fost practic primul titlu din istoria Rapidului, însă acesta n-a fost ulterior recunoscut.

Cupa României, câștigată împotriva Sportului Studențesc

În paralel, s-a disputat și Cupa României, iar trofeul a fost câștigat tot de  Rapid, care a învins Universitatea Cluj în ultimul act, cu scorul de 7-0. CFR Turnu Severin și Rapid, care jucaseră finala campionatului, s-au întânit și în Cupa României, iar bucureștenii s-au impus, în optimi, cu scorul de 1-0 la malul Dunării.  Paradoxal, Cupa României a fost considerată ca fiind oficială, la fel ca cea disputată în următorul sezon, când s-a impus CFR Turnu Severin (scor 4-0 în finală cu Sportul Studențesc București). În schimb, sezonul 1942-1943 a fost declarat tot unul neoficial, de război. Titlul a revenit echipei FC Craiova. Deși turul se jucase, sezonul 1943-1944 nu s-a mai încheiat, din cauza războiului care cuprinsese tot teritoriul României, iar campionatul a fost întrerupt definitiv până în 1946, când Divizia A a fost reorganizată de noul regim politic care se instaurase în România.

În 1946, deși își câștigase, din 1941, dreptul de a juca pe prima scenă, CFR Turnu Severin a fost nevoită, în mod abuziv, să dispute meci de baraj pentru menținerea în Divizia A, cu FC Craiova. Severinenii au pierdut, iar CFR s-a perindat în următorul deceniu, între Divizia B și C. S-a desființat în 1958. Tot după 1946, au apărut echipe noi, înscrise direct în prima divizie, gen CSCA București (Steaua București) sau Dinamo București. Au dispărut, în schimb, o parte dintre echipele de tradiție, considerate de comuniști echipe burgheze, gen Ripensia Timișoara, Venus București, Carmen București, Juventus București sau Unirea Tricolor București.

În 2018, pe modelul Ripensia Timișoara, CFR Turnu Severin a fost reactivată de un grup de jurnaliști severineni, sub denumirea de CFR 1943 Turnu Severin. S-a adăugat “1943” în titulatura, pentru a păstra viu cel mai important an din istoria fotbalului mehedințean: cucerirea Cupei României.

Clubul are momentan doar secție de futsal, iar, anul viitor, conducerea vrea să reactiveze și secția de fotbal, pentru început doar la nivel de copii și juniori. S-a optat într-o primă fază pentru secția de futsal, din cauza costurilor mai scăzute. La juniori republicani U19 și U17, cheltuielile sunt destul de ridicate pentru a participa în competițiile naționale de fotbal.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top