luni , 18 octombrie 2021
NEWS ALERT

GRUPUL „PERSPECTIVE ARHEOLOGICE” REACŢIONEAZĂ LA SCANDALUL DE LA BISERICA “SFINŢII VOIEVOZI” DIN BAIA DE ARAMĂ ŞI CERE O ANCHETĂ MINISTERULUI CULTURII

Grupul informal „Perspective Arheologice”, care activează pe internet şi care cuprinde 351 de membri, a trimis o scrisoare deschisă Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Comisiei Naţionale de Arheologie, Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, cerând o anchetă din partea specialiştilor cu privire la cercetările arheologice făcute în data de 11 noiembrie la Biserica “Sfinţii Voievozi” din Baia de Aramă. Ancheta ar trebui să stabilească legalitatea activităţii şi măsura în care a fost afectat monumental istoric.

COMOARA bAIA 1

În scrisoarea deschisă, arată că Grupul “Perspective arheologice” utilizarea mijloacelor de săpătură mecanică este, astăzi, o practică curentă în arheologia europeană, pentru decapare în zone fără potenţial arheologic cunoscut, sau pentru decopertarea superficială (stratul vegetal), în cazul în care lucrările afectează suprafeţe mari (precum lucrările preventive pentru proiecte de autostradă).

Săpăturile mecanice, decizie incalificabila”

A practica o săpătură mecanică la baza unui monument istoric, în lungul zidului, pe mai mult de 7 m, şi pe o adâncime peste de 4 metri, este însă o decizie incalificabilă, arheologic distructivă şi non-informativă, moralmente criminală (în acea zonă se găsesc, obişnuit, morminte medievale) şi periclitând integritatea structurală a monumentului.”, se mai arată în scrisoarea deschisă transmisă Minsiterului Culturii şi organismelor de specialitate.

Grupul susţine că a întocmit scrisoarea deschisă  în baza filmărilor realizate de Episcopia Severinului şi Strehaiei şi postate pe site şi care arată că lucrările din data de 11 noiembrie 2013 au afectat direct fundaţia bisericii, din care au căzut mai mulţi bolovani de mari dimensiuni.
”Sugestia pe care o dă comunicatul Episcopiei – dar şi surse media (…) este că acţiunea nu a vizat obiective ştiinţifice, ci căutarea unei comori.”, mai scriu arheologii.

În data de 11 noiembrie la Biserica “Sfinţii Voievozi” s-au făcut săpături sub pretextul unei “diagnosticări arheologice” de către o echipă condusă de Gheorghe Petrov, de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, acesta arătând o  autorizaţie de evaluare arheologică emisă pe numele său de Minsiterul Culturii.

Grupul „Perspective Arheologice” cere anchetă la Biserica “Sfinții Voievozi”
Conform scrisorii deschise publicate pe site-ul http://www.petitieonline.net,  Grupul „Perspective Arheologice” solicită o anchetă completă asupra evenimentelor de la Baia de Aramă, urmărind – cel puţin – clarificarea următoarelor aspecte:
• Legalitatea activităţii. Dacă informaţiile sunt corecte, autorizaţia s-a dat pentru „evaluare de teren în zona curții bisericii, urmărindu-se următoarele obiective arheologice: evaluarea potențialului arheologic, verificarea stratigrafiei, pentru inițierea unei viitoare cercetări preventive”, adică pentru curte, nu pentru fundaţia exterioară a monumentului.
• A fost titularul autorizaţiei prezent la locul unde se desfăşurau săpăturile?
• Care au fost arheologii înscrişi în Registrul Arheologilor, membri ai echipei arheologice, nominalizaţi în Autorizaţie, care au participat la activitatea incriminată de reprezentanţii Bisericii?
• Cum poate fi „subcontractată” o autorizaţie de evaluare? Ce alte implicări în lucrări pendite de patrimoniul construit sau arheologic mai are acea firmă a d-lui Linguraru? Este firmă autorizată pentru intervenţia pe monumente istorice?
• Documentaţia prezentată în vederea autorizării „evaluării” menţionează utilizarea mijloacelor mecanice şi poziţia exactă a intervenţiei? Dar obiectivul căutării unei comori?
• Ţinând cont că mănăstirea din Baia de Aramă este monument istoric grupa A (MH-II-a-10249), compus din biserică, chilii şi zidul de incintă (adică şi curtea, nu-i aşa?), conform LMI, există avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice?

De asemenea, semnatarii scrisorii solicită:
• Constatarea responsabilităţilor nominale, pentru cele întâmplate la Baia de Aramă.
• Pedepsirea exemplară a arheologului titular, mergând până la retragerea dreptului de săpătură pe termen nelimitat, dacă a dovedit neglijenţă (sau mai rău).
• Sancţiuni disciplinare limitate pentru membrii colectivului nominalizat pentru cercetare, care au participat pasiv la o procedură inadmisibilă profesional.
• Constituirea unei comisii comune de evaluare din partea Comisiei Naţionale de Arheologie şi a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, care să includă minimum doi ingineri de structuri, atestaţi pentru activităţi de restaurare-conservare pe monumente istorice, pentru evaluarea pagubelor aduse monumentului, pe termen scurt şi mediu (prognoză). Raportul comisiei speciale ar trebui să fie făcut public.
• Consultarea juriştilor MCPN în vederea precizării eventualelor aspecte penale ale activităţilor din 11 noiembrie 2013, de la Biserica „Sf. Voievozi”.
• Amendarea legislaţiei şi regulamentelor în vigoare, astfel încât intervenţia cu mijloace mecanice în perimetrul monumentelor istorice sau al siturilor arheologice să fie clar reglementată; astfel de intervenţii ar trebui solicitate pe baza unor documente anexe la Cererea de autorizare, în care zona intervenţiei mecanice şi amploarea ei să fie descrisă în termeni topografici şi volumetrici cât mai precişi, cu precizarea motivaţiei şi a tipului de unelte mecanice avute în vedere. În lipsa unor astfel de prevederi, se vor înregistra noi abuzuri, iar ultimii zece ani aduc numeroase exemple din mai toate oraşele istorice.

În final, arheologii atrag atenţia că nesoluţionarea cererilor expuse în scrisoare va aduce serioase prejudicii bunului renume al arheologilor români, al instituţiilor abilitate prin lege să apere legalitatea, cât şi previzibile tensiuni cu BOR, impietând asupra altor – necesare – cercetări arheologice care, în mod normal, trebuie să preceadă lucrările de restaurare, aşa cum este cazul, în fapt, şi la Baia de Aramă, monumentul în cauză nefiind restaurat.
Petiţia lansată pe internet a fost iniţiată de dr. Eugen S. Teodor, arheolog Muzeul Naţional de Istorie a României, Cercetător Principal II şi are data de 19 noiembrie 2013.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top