marți , 19 octombrie 2021
NEWS ALERT

INSPECTIE FISCALĂ O DATĂ LA TREI ANI ŞI FACILITĂŢI FISCALE ÎN PRIMUL AN PENTRU IMM-URI

immÎntreprinderile mici şi mijlocii vor putea face obiectul inspecţiei fiscale o singură dată într-o perioadă de 3 ani, urmând totodată să beneficieze de facilităţi fiscale pentru primul an fiscal de la înregistrarea în Registrul Comerţului, conform unei ordonanţe adoptate marţi de Guvern.

Ordonanţa aliniază legislaţia românească documentului „Small Business Act” for Europe adoptat de Comisia Europeană în 2008 şi revizuit în 2011. Acest document statuează 10 principii menite să ghideze concepţia şi punerea în aplicare, atât la nivelul UE cât şi la nivelul statelor membre, a politicilor de stimulare a întreprinderilor mici şi mijlocii.

Conform ordonanţei, inspecţia fiscală la IMM-uri va avea loc o singură dată într-o perioadă de 3 ani, iar IMM-urile vor benfeficia de facilităţi fiscale pentru primul an fiscal de la înregistrarea în Registrul Comerţului.

Actul normativ prevede şi limitarea introducerii de noi sarcini administrative sau obligaţii de raportare pentru IMM-uri în vederea asigurării unui mediu de afaceri prietenos.

În proiectul de ordonanţă se prevede scutirea IMM-urilor de la plata impozitului pe venit şi profit realizat în primul an fiscal de la înregistrarea la Registrul Comerţului. Condiţia este să-şi menţină activitatea şi să obţină venituri din exploatare pe o perioadă de cel puţin doi ani după obţinerea facilităţii şi să reinvestească integral profitul în acelaşi sector de activitate.

Contribuţiile de asigurări sociale pot fi reduse cu 50% pentru maximum patru angajaţi cu vârsta de sub 25 de ani sau de peste 55 de ani şi pentru patru muncitori necalificaţi din acelaşi segment de vârstă.

Şomerii angajaţi sunt scutiţi de la plata din contribuţiile de asigurare socială pentru primii doi ani de activitate în cadrul aceluiaşi IMM.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top