vineri , 5 iunie 2020
NEWS ALERT

IMPORTANT PENTRU FERMIERI: SCHIMBUL DE TERENURI INTRE PROPRIETARI SE FACE LA PRIMARIE, NU NEAPARAT LA NOTAR

Zilele acestea se pune problema validării schimbului de teren în faţa secretarului Primăriei sau la notar. Cum a doua variantă este una constisitoare şi din punctul de vedere al timpului, dar şi al banilor, agricultorii preferă ca actele să se întocmească la ei în sat. Reprezentanţii APIA sunt cei care ar trebui să îi informeze corect pe fermieri în privinţa celor două variante pentru ca omul de la sat să aleagă varianta care o vrea. Important de ştiut este că în data de 6 aprilie a fost emis Ordinul 619 care reglementeaza schimbul de teren in fata secretarului Primariei.

IMAG0408

Schimbul de teren se face între proprietarii de suprafete agricole care preferă să îl cultive personal şi cei care vor să îl dea în arendă. Astfel, dacă un fermier are câteva hectare la o distanţă mare de sat, poate face schimb cu un altul care se poate deplasa la distanţe mai mari ca să lucreze pământul. Problema apare în momentul în care schimbul trebuie înregistrat la Primărie. La întâlnirea care a avut loc între reprezentanţii APIA Cujmir şi fermierii din Gârla Mare, subiectul a stârnit discuţii ceva mai aprinse.  Ordinul 619 din aprilie 2015 arată că documentele se pot întocmi în faţa secretarului primăriei şi nu neapărat în faţa notarului, aşa cum ar fi vrut inspectorii APIA să fie.

IMAG0411Şi fermierii care au făcut schimburi de terenuri sunt mulţumiţi şi preferă să facă documentele la Primărie, nu la notar.

“Mai bine la secretar că secretarul este al nostru, e plătit din banii publici, ai noştri, nu e plătit de altcineva, dar notarul, dacă te duci acolo, că eu am fost, am plătit 12 milioane şi jumătate de am făcut între soră partajul.”, a declarat un fermier din Gârla Mare.

“La secretar. Păi e mai aproape, e în sat aici!”, a spus un alt agricultor din Gârla Mare.

Ordinul 619 din 6 aprilie care reglementează schimbul de terenuri la Primărie a fost emis la solicitarea asociaţiilor agricole, tocmai pentru a veni în sprijinul agricultorilor. La întâlnirea de la Gârla Mare a participat şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi, Cornel Stroescu, cel care le-a explicat fermierilor normele în vigoare, ca să nu se lase înşelaţi de către cei care ar vrea să îi poarte pe drumuri.

IMAG0413

“Schimburile de teren se vor înregistra la Primărie, deci nu vor trebui oamenii să meargă la notar, drumuri, timp pierdut, bani cheltuiţi. E de ajuns la schimburile de teren să fie înregistrate aici, plus o declaraţie pe propria răspundere prin care, conform legii, va răspunde cel care încalcă legea. După cum vedeţi, mulţi reprezentanţi APIA zonale, n-au înţeles încă cum stă regula. Până la urmă este un ordin al Ministrului şi va trebui respectat.”, a explicat preşedintele APA Mehedinţi, Cornel Stroescu.

După ce s-au convins cum stau lucrurile şi reprezentanţii APIA au acceptat să primească documentele privind schimbul de terenuri întocmite în faţa secretarului primăriei.

IMAG0405

“Zice destul de clar la noi în regulament, în Ordin, schimbul de teren se face cu proprietarul, dar se poate face şi la secretarul Primăriei, dar să fie trecut în Registrul Agricol “sub alte forme”. , a declarat într-un final, şi reprezentanta APIA Cujmir, Marioana Olaru.

Drumul la notar pentru proprietarii de suprafeţe agricole ar fi o nouă piedică în faţa celor care vor să muncească terenurile. Necesită timp şi bani de care agricultorii nu dispun.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top