marți , 19 octombrie 2021
NEWS ALERT

ÎN MEHEDINŢI AU ÎNCEPUT DEMERSURILE PENTRU REFACEREA SISTEMULUI DE IRIGAŢII. FERMIERII TREBUIE SĂ SE ORGANIZEZE ÎN ASOCIAŢII PENTRU ATRAGEREA FONDURILOR EUROPENE NECESARE

Primarii din zona de sud a judeţului Mehedinţi au fost chemaţi marti, la Prefectura Mehedinţi, unde au fost informaţi de către preşedintele Camerei Agricole şi de prefectul de Mehedinţi cu privire la demersurile pe care trebuie să le facă pentru realizarea sistemului de irigaţii în comunele lor.

Sistemele-de-irigare-pentru-agricultorii-români-sunt-doar-un-vis-538x354

La întâlnire au participat primarii din localităţile mehedinţene Gârla Mare, Pristol, Gruia, Pătulele, Dârvari, Punghina şi Obîrşia de Câmp.

Practic, pentru atragerea fondurilor europene este necesar ca fermierii din comune că se constituie în asociaţii. Ulterior fiecare asociaţie va depune câte un proiect pentru accesarea banilor necesari realizării sistemului de irigaţii. Preşedintele Camerei Agricole Meheidnți, Cornel Stroescu le-a transmis primarilor să ia legătura cu fermierii, să le explice necesitatea şi beneficiile organizării lor în asociaţii, pentru ca mai apoi fiecare astfel de organism să depună proiecte pentru a obţine banii europeni pentru realizarea lucrărilor.

stroescu„Primarii trebuie să îi convingă pe oameni să vină în aceste organizaţii pentru că le va fi de folos. De întocmirea documentaţiei se va ocupa Camera Agricolă şi oamenii vor plăti doar atunci când vor avea apa pe teren. La nivel de ţară, pentru infrastructura secundară vor fi 370 de milioane de euro, de aceea noi încercăm să ne organizăm din timp să facem cât mai multe organizaţii şi să accesăm cât mai mulţi bani pentru judeţul nostru.”, a declarat preşedintele Camerei Agricole Mehedinţi, Cornel Stroescu.

Cu cât vor fi organizate mai multe asociaţii, cu atât mai bine, deoarece o asociaţie primeşte în baza proiectului depus câte un milion de euro, bani europeni, nerambursabili.. Într-o comună fermierii se pot organiza în mai multe asociaţii, care să aibă cel puţin o mie de hectare de teren arabil.

La rândul său, prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolea Drăghiea le-a transmis primarilor că este important să profite de perioada de iarnă în care fermierii nu au de lucru şi să organizeze asociaţiile.

„Această iniţiativă este plecată de la nivelul Instituţiei Prefecturii prin Minsiterul Agriculturii care pentru anul 2014 pregăteşte un proiect mai amplu din care, din fonduri europene, un milion de euro pentru fiecare asociaţie a udătorilor, la nivel naţional este vorba de peste un miliard de euro care vor veni în perioada fiscală 2014 – 2020 în România, pe irigaţii. Împreună cu preşedintele Camerei Agricole nou înfiinţată, să rezolvăm aceste probleme, acum în perioada de iarnă pentru că putem să apelăm la fermieri să ne sprijine în partea logistică a înfiinţării acestor asociaţii şi totodată să dăm o formă juridică pentru a putea accesa după aceea, prin Federaţia Udătorilor sumele pentru judeţul Mehedinţi.”, a declarat prefectul de Mehedinţi.

Primarul comunei Gârla Mare, Dumitru Baicu, este încrezător în proiectul  proiectul sistemului de irigaţii şi a declarat la întâlnirea de marţi a declarat că îl va sprijini.

„Fostul sistem de irigaţii s-a deteriorat, s-a distrus şi acum, domnul preşedinte Stroescu pe care eu îl cunosc foarte bine, pentru că are proiecte pe raza localităţii, este un om bătăios, luptă pentru înfiinţarea unor asociaţii de udători. Adică la fiecare comună să fie cât o asociaţie, două sau trei, pentru a fi absorbite fonduri europene pentru înfiinţarea acestui proiect. Eu zic că e benefic ţinând cont că agriculura nu se face numai dacă aşteptăm ploaia de la natură şi acest proiect estre benefic, va fi apă în permanenţă. Noi, ca primari trebuie să lămurim oamenii, să le explicăm beneficiile acestui proiect pentru a intra în asociaţiile respective.”, a declarat Dumitru Baicu.

Aşa cum la Gârla Mare vechiul sistem de irigaţii a fost distrus, tot aşa s-a întâmplat şi la Pristol, astfel că pentru agricultura performantă este nevoie de realizarea tuturor demersurilor de la 0.

„Iniţiativa este foarte bună. Vechea Asociaţie a  Udătorilor la Pristol nu mai are baza, de exemplu nu mai sunt acei hidranţi, acele elemente de aducţiune a apei până la gura plantelor. Propunerea pe care ne-o face domnul preşedinte al Camerei Agricole este binevenită, Asociaţiile de Udători pot fi reînfiinţate cu acordul oamenilor şi am convingerea că se va realiza, mai ales că banii sunt 100% nerambursabili din fonduri europene.”, a declarat Ion neamţu, primarul comunei Pristol.

Zona agricolă de sud a judeţului, cuprinsă între localităţile Izvoare şi Cujmir este prioritară în realizarea sistemului de irigaţii, deoarece în caz de secetă aceasta este şi cea mai afectată. De altfel, este zona în care sunt şi cele mai mari suprafeţe agricole. Ulterior, conducera Camerei Agricole şi Prefectura îşi propun să extindă discuţiile şi pentru celelalte zone ale judeţului. Important este ca fermierii să conştientizeze că Uniunea Europeană finanţează suprafeţele extinse, iar pentru o agricultură performantă este nevoie de constituirea lor în asociaţii. Practic singurul efort pe care ar trebui să îl facă pentru accesarea fondurilor europene este să se organizeze în asociaţii, de realizarea proiectelor urmând să se ocupe Camera Agricolă Mehedinţi.

Oana Mitu

 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top