miercuri , 8 decembrie 2021
NEWS ALERT

INSPECTORII DE MUNCĂ AU ÎNCHIS ŞANTIERUL DE LA MĂNĂSTIREA DIN BAIA DE ARAMĂ, ACOLO UNDE AU EXISTAT ACUZAŢII CĂ SE FAC SĂPĂTURI ILEGALE

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Mehedinți au dispus marți suspendarea cercetărilor arheologice și închiderea șantierului de la Mănăstirea Sfin ții Voievozi din Baia de Aramă, aceștia stabilind în urma verificărilor că șantierul punea în pericol siguranța lucrătorilor.

COMOARA bAIA 1

O echipă complexă de polițiști, inspectori de muncă, arheologi, specialiști în patrimoniu au mers marți la Mănăstirea “Sfinții Voievozi” din Baia de Aramă, după ce Episcopia Severinului a depus o plângere împotriva unei firme pe care o acuză că, sub coordonarea unui arheolog de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei, face săpături neautorizate sub altarul așezământului monahal.

Inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Mehedinți, Nicea Mergeani a declarat marți că în urma verificărilor efectuate, s-a dispus sistarea lucrărilor până la remedierea deficiențelor, întrucât săpăturile se făceau fără sprijinirea malului, astfel încât exista risc de accidentare pentru lucrători.

Aceeași sursă a mai precizat că lucrările au fost sistate până la remedierea deficiențelor.

Săpăturile la Mănăstirea „Sfinţii Voievozi” din Baia de Aramă au început luni, fiind coordonate de către arheologul Gheorghe Petrov de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca.

„Este un diagnostic arheologic prin care se vor constata anumite lucruri la faţa locului. Nu pot să vă dau răspunsuri concrete pentru că nici eu nu le cunosc. De asta mă aflu aici. Este un diagnostic arheologic avizat de Ministerul Culturii, aşa cum se întâmplă la multe obiective în ţara asta”, a afirmat luni arheologul Gheorghe Petrov.

Preotul Mihai Zorilă, consilier economic la Episcopia Severinului şi Strehaiei, a declarat că reprezentanţii Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj au subcontractat o firmă din Baia de Aramă care face săpături cu un utilaj de mare tonaj, aceasta fiind surprinsă în anii trecuţi că ar fi făcut săpături neautorizate, în căutarea aurului pe care l-ar fi ascuns Constantin Brâncoveanu, în anii 1700, în zona respectivă, motiv pentru care a depus plângerea la Poliţie ,

„Este o autorizaţie emisă de Ministerul Culturii şi Cultelor. Am fost înştiinţaţi de Direcţia Patrimoniu Cultural a judeţului Mehedinţi, ne-am conformat punerii în aplicare, am venit la ora respectivă şi am constatat că persoana autorizată, un colectiv de cercetare arheologică format din trei specialişti coordonaţi de responsabilul ştiinţific al acestei cercetări, domnul Gheorghe Petrov, au întreprins aici săpături cu un buldo-excavator. Am constatat că efectuarea acestor lucrări a fost subcontractată de o altă firmă, din Baia de Aramă, asupra căreia planează suspiciunea că a mai făcut de-a lungul timpului anumite cercetări pe cont propriu”, a declarat consilierul economic al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, preotul Mihai Zorilă.

Marţi după-amiază, săpăturile efectuate în cursul zilei de luni au fost acoperite. Primarul din Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu a dispus montarea de camere de supraveghere în jurul Mănăstirii, în încercarea de a opri săpăturile ilegale.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top