marți , 19 octombrie 2021
NEWS ALERT

IPJ MEHEDINŢI NU ARE BRĂŢĂRI CU GPS PENTRU INCULPAŢII ARESTAŢI LA DOMICILIU

Una dintre modificările aduse Noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală este instituirea arestului la domiciliu.

sediu IPJ 1Măsura, chiar dacă este legiferată, nu este suficient lămurită sub aspectul punerii ei în aplicare. Spre exemplu, nu a fost lămurită problema acelor brăţări pe care le vor purta, în mod obligatoriu, inculpaţii arestaţi la domiciliu şi cu ajutorul cărora poliţiştii îi vor putea repera în orice moment. Deocamdată, nimeni nu a precizat, clar, cine are obligaţia de a asigura aceste dispozitive.

În momentul de faţă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mehedinţi nu are în dotare astfel de brăţări. De monitorizarea persoanelor în cazul cărora se dispune arestul la domiciliu ar urma să se ocupe, în Mehedinţi, un birou de supraveghere judiciară, organizat în subordinea Serviciului de Investigaţii Criminale.

Potrivit noului Cod de Procedură Penală, arestul la domiciliu se dispune de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, de către judecătorul de cameră preliminară sau de către instanţa de judecată, ca măsură preventivă pe durata urmăririi penale. Ea nu poate fi dispusă cu privire la inculpatul faţă de care există suspiciunea rezonabilă că a săvârşit o infracţiune asupra unui membru de familie şi cu privire la inculpatul care a fost anterior condamnat definitiv pentru infracţiunea de evadare.

Măsura constă în obligaţia impusă inculpatului, pe o perioadă determinată, de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta.În cazul în care inculpatul încalcă cu rea-credinţă măsura arestului la domiciliu sau obligaţiile care îi revin ori există suspiciunea rezonabilă că a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară ori instanţa de judecată, la cererea motivată a procurorului sau din oficiu, poate dispune înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive, în condiţiile prevăzute de lege.

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top