miercuri , 27 octombrie 2021
NEWS ALERT

JUDEŢUL MEHEDINŢI, PE HARTA EUROPEANĂ A CICLOTURISMULUI

La începutul săptămânii, 32 de voluntari ai echipei Cycling Romania au pornit pe biciclete simultan, din Călărași și Oravița, pentru a investiga traseele de cicloturism de pe malul românesc al Dunării. Tineri voluntari români și bulgari investighează zilele acestea zone din 7 județe de pe malul Dunării, pe o distanță de aproximativ 800 de km. În total, cumulat, ei vor parcurge peste 5.000 km în perioada 24 iunie – 9 iulie.

mh

Inițiativa face parte din Turul Dunării, proiect care presupune investigarea malului românesc al Dunării în căutare de obiective turistice și unități de cazare, povești despre oameni și gospodăriile lor și trasee turistice cu peisaje deosebite din zona Dunării, cu scopul de a le promova pe un portal dedicat cicloturiștilor români și străini.

Joi şi vineri, 14 voluntari care compun echipa de Vest – cea care a luat startul din Oravița – s-au aflat în Drobeta Turnu Severin, unde au vizitat cele mai importante atracții turistice ale orașului pentru a le include apoi în lista celor promovate pe un portal național de cicloturism.

“Am gândit acest proiect pentru că mulți turiști străini pe care i-am adus să viziteze România se plângeau de lipsa de informații. Ne-am propus să oferim informații atât străinilor, cât și românilor, despre traseele care se pot parcurge cu bicicleta pe malul românesc al Dunării. Ne dorim să așezăm și România pe harta europeană a cicloturismului, dat fiind că această activitate aduce 44 miliarde euro venituri anuale în Europa. Anul viitor vom continua promovarea zonei cu Dobrogea și Delta”, a declarat Mircea Crisbășanu, coordonatorul proiectului.

Tinerii vountari care vor parcurge, în total, 5.000 km pe malul Dunării au ales să-și petreacă vacanța în mod activ, contribuind, în acelați timp, ca voluntari, la promovarea României atât în țară, cât și în străinătate. Vin din domenii diferite, precum pesisagistică, IT sau design vestimenatar și sunt convinși că malul românesc al Dunării are multe zone atractive, pe care abia așteaptă să le descopere. „Sper ca prin colectarea și mediatizarea acestor informații să putem crea o rețea cicloturistică nonformală care să atragă un număr cât mai mare de bicicliști în comunitățile locale pe care le vom vizita”, a spus Mihai Culescu, peisagist la Asociația Pesisagiștilor din România.

„A fost mai surprinzător decât mă aşteptam, mă bucur că am participat alături de echipa de proiect şi aştept continuarea proiectului. Ideea este să se dezvolte şi să facem acest lucru şi pe celălalt mal al Dunării şi să aprofundăm anumite zone. Pe lângă peisajele speciale din această zonă pe mine m-au impresionat şi oamenii care întotdeauna vor să te ajute, să-ţi pună ceva la dispoziţie, s te ajute cu informaţii şi te simţi într-un fel protejat. Noi suntem într-un fel nişte deschizători de drum pentru acest traseu, dar a fost mult mai uşor decât mi-am închipuit”, a spus Diana Fulescu, la Drobeta Turnu Severin.

mh 1„Traseul a fost combinat, am avut parte şi de munte, am avut parte şi de sate. În momentul de faţă am ajuns la Dunăre, ceea ce ne şi doream, iar de aici plecăm spre Port-Cetate şi vom merge pe marginea Dunării. La Cetate vom rămâne timp de o săptămnă, vom centraliza toate materialele pe care cele două grupe le-au făcut şi le vom urca pe portal, astfel încât vom introduce partea de Dunăre pe harta cicloturismului”, a spus o altă voluntară,  Simona Scriptariu.

În prima săptămână a turului, tinerii vor parcurge 7 județe vecine cu Dunărea pentru a aduna informații despre trasee care pot fi parcurse cu bicicleta și despre gradul lor de dificultate.

În a doua săptămână, între 30 iunie si 9 iulie, voluntarii se vor afla la Portul Cultural Cetate, unde informațiile culese vor fi organizate pentru a fi prezentate pe un portal național care va promova România drept destinație pentru cicloturism. România va fi, astfel, așezată pe harta europeană a cicloturismului, prin crearea portalului în română și engleză. Cum va arăta portalul puteți vedea aici: http://cyclingromania.ro/wp-content/uploads/2013/05/home.jpg. Portalul va fi lansat într-o primă variantă în luna septembrie, după ce vor fi centralizate toate informațiile colectate de pe teren.

mh 2

Turul Dunării este organizat de către Asociația ROI (www.aroi.ro ) și Cycling Romania, cu sprijinul Programului Uniunii Europene „Tineret în acțiune”, Ministerului Tineretului și Sportului, Fundației pentru Poezie Mircea Dinescu, Aqua Carpatica, Nokia, Hotel Călărași, Domeniul Greaca, Casa Comana, F64, Evo GPS, Iiana, Parcul Național Porțile de Fier, Direcția Silvică Caraș Severin,  Primăria Oravița și Consiliul Județean Mehedinți.

Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top