duminică , 5 decembrie 2021
NEWS ALERT

LA DROBETA TURNU SEVERIN A FOST ÎNFIINŢAT UN CONSULAT ONORIFIC AL UNGARIEI

La Drobeta Turnu Severin funcţionează de marţi, un Consulat Onorific al Ungariei. Organismul a fost inaugurat în prezenţa consulului Ungariei la Bucureşti, iar Endre Molnar, a fost numit consul onorific. Instituţia se adresează maghiarilor care sunt în tranzit şi întâmpină dificultăţi, în zona consulară care cuprinde judeţele Mehedinţi, Dolj, Gorj şi Vâlcea.

Consulat 3

Decizia deschiderii unui Consulat onorific al Ungariei la Drobeta Turnu Severin a aparţinut Ministerul de Externe al Ungariei. Organismul va asigura facilităţile, privilegiile şi imunităţile de care beneficiază maghiarii în temeiul Convenţiei de la Viena, adoptată în  24 aprilie 1964. Înfiinţarea organismului era necesară, potrivit oficialilor, mai ales pentru relaţiile economice dintre România şi Ungaria.

„În judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea sunt relaţiile economice, turistice cu Ungaria şi un consulat este folositor aici. Avem consulat onorific şi la Iaşi, Constanţa şi Timişoara.”, a declarat la inaugurarea organismului, Zakomyi Botond, consul al Ungariei la Bucureşti.

Endre Molnar, cel care este şi preşedinte al Uniunii Democrate Maghiare din România, filiala Mehedinţi, a fost numit consul onorific al ambasadei Ungariei în România. Decizia de a primi această distincţie a venit în urma numeroaselor acţiuni pe care le-a desfăşurat pentru a-i sprijini pe ungurii care au avut probleme în România, înainte de înfiinţarea organismului

Consulat 2

„Se adresează în exclusivitate persoanelor maghiare cu domiciliul în Ungaria, nu are nicio legătură cu maghiarii din România.”, a explicat Endre Molnar, consulul onorific al Ungariei la Severin.

Înfiinţarea organismului are un rol important din punct de vedere economic, mai ales după ce s-a deschis Podul de la Calafat şi s-a înteţit transportul de mărfuri din Ungaria în România pe Drumul European 70. Pe de altă parte şi turiştii unguri care vin în judeţele Mehedinţi, Dolj, Gorj sau Vâlcea şi au probleme cu documentele sau de altă natură, se pot adresa Consulatului. Sacesta nu emite documente, dar face demersurile necesare pentru obţinerea acestora în timp util. Autorităţile locale şi judeţene au participat la inaugurarea Consulatului şi speră ca prin înfiinţarea Consulatului , să crească numărul turiştilor în Mehedinţi.

„Ne bucurăm că a fost ales municipiul Drobeta Turnu Severin ca sediu al Consulatului maghiar în zona Olteniei. Ne bucurăm că şi Drobeta Turnu Severin a intrat pe harta diplomaţiei europene.”, a declarat viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.

Consulat 1„Pentru oraşul şi judeţul nostru este un moment politico-economic destul de important. Municipiul Drobeta Turnu Severin dobândeşte o însemnătate deosebită pe harta politica a tarii şi mai ales în regiunea noastră,  Sud-Vest Oltenia. Sperăm să se dezvolte turismul în judeţul nostru, să beneficiem de un număr cât mai mare de cetăţenie ungară.2, a spsu şi preşedintele interimar al CJ Mehedinţi.

Alte consulate onorifice ale Ungariei în România sunt la Iaşi, Constanţa şi Timişoara. Sediul din Drobeta Turnu Severin al Consulatului este pe strada pe strada I.L. Caragiale.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top