miercuri , 20 octombrie 2021
NEWS ALERT

LEBEDELE SIBERIENE AU REVENIT PE MALUL DUNĂRII ÎN MEHEDINŢI

Spectacol grandios pe Dunăre, în Mehedinţi. Responsabile cu graţia pe apele fluviului sunt şapte lebede de iarnă venite din îndepărtata Siberie.

lebede

De câteva zile, pe Dunăre, la ieşire din Drobeta Turnu Severin aproape de barajul de la Porţile de Fier I, a ajuns un stol de lebede, şapte exemplare superbe, spre bucuria celor care tranzitează zona. Nimic nu pare să tulbure liniştea lebedelor, care s-au obişnuit cu prezenţa pescarilor din zonă. Zeci de oameni se opresc zilnic pe marginea Drumului Naţional 6, pentru a fotografia graţioasele păsări, care s-au oprit la Schela Cladovei. Specialişti spun că lebedele vin din zona de nord a Europei, în special din Siberia. „Este un peisaj deosebit cu aceste lebede care au început să urce pe Dănăre în ultimii ani. Migrează în perioada de iarnă la noi, în Delta Dunării, fiind pasăre de pasaj şi   a început să urce şi devine din ce în ce mai îndrăzneaţă, chiar dacă în zonele lor de origine sunt mai sfioase, urcă până dincolo de Sviniţa asta şi datorită încălzirii globale”, explică un biolog. Peste 100 de lebede au poposit şi la Hinova, la circa 16 kilometri de Drobeta Turnu Severin.

Sunt ocrotite de lege ca monumente ale naturii

„Cele peste 100 de lebede de iarnă au ajuns la noi din sta­tele fostei U.R.S.S., mai pre­cis din zona Siberiei, de unde migrează din cauza gerului nă­praz­nic. La noi, au găsit con­diţii prielnice cum ar fi tem­pe­ratură, hrană şi apă. Ele nu mi­grează în alte zone şi rămân aici până la sfârşitul lui martie începutul lui aprilie“, a de­clarat directorul AJVPS Mehe­dinţi, Nicolae Popa. Lebedele sunt declarate specie ocrotită de lege şi sunt interzise uciderea sau capturarea lor, indiferent de metoda utilizată, perturbarea habitatului lor, deteriorarea sau distrugerea cuiburilor lor. Astfel că săvârşirea acestor fapte constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 la 60.000 lei.

Nicolae Popa spune însă că nu a avut niciun inci­dent pe parcursul celor peste zece ani de când lebedele vin la Hinova.  Pescarii au fost anunţaţi de autorităţi să aibă mare grijă să nu cumva să prindă în năvoadele lor lebe­de şi dacă observă lebede lo­vite sau moarte să sesizeze ime­diat poliţia. De altfel, gra­ţioasele păsări sunt iubite ca ochii din cap de localnici, care ur­­măresc cu atenţie orice a­u­to­­turism ce opreşte în zonă. Şi asta pentru că dacă pentru lo­cal­nicii pre­zenţa lor nu mai sur­prinde, cei care tranzitează lo­cul nu re­zistă tentaţiei de a nu opri pen­tru câteva minute pe malul Du­nării pentru a ad­mi­­ra aceste su­perbe exem­plare.

Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top