duminică , 5 decembrie 2021
NEWS ALERT

LEGEA PAJIŞTILOR, TRIMISĂ SPRE PROMULGARE. AFLĂ AICI PRINCIPALELE MODIFICĂRI!

Legea pajiştilor a fost votată în Plenul Parlamentului şi trimisă spre promulgare la Preşedinţia Românie, principala modificare adusă fiind durata de concesionare a pajiştilor care a crescut de la 5 ani la 7 ani.

Proiectul de lege votat în Parlament a fost elaborat după mai multe dezbateri între Minsietrul Agriculturii şi asociaţiile de profil.

DIGITAL CAMERAÎn urma acestora a fost completată definiţia utilizatorului de păşuni şi fâneţe  ca fiind crescătorul care deţine legal dreptul de folosinţă asupra suprafeţei agricole şi care valorifică păşunea prin păşunare cu efective de animale aflate în proprietatea sa sau prin cosire cel puţin o dată pe an.

De asemenea, potrivit paginadeagricultură.ro, s-a introdus obligaţia Ministerului Agriculturii de a centraliza anual suprafeţele din categoria de folosinţă “pajişti” pentru menţinerea suprafeţei totale ocupată cu pajişti în România la data de 1 ianuarie 2007, prin intermediul registrului agricol. Totodată, se clarifică faptul că noile prevederi se referă la pajiştile situate în extravilan.

De asemenea, potrivit noilor reglementări, Consiliile locale au obligaţia de a aproba un regulament de păşunat, valabil pentru toate pajiştile aflate pe unitatea administrativ-teritorială respectivă.

Preţul concesiunii ori închirierii  pajiştilor ar urma să se stabilească ţinând cont de echilibrul financiar între valoarea producţiei de iarbă disponibilă şi obligaţiile care îi sunt impuse utilizatorului pajiştii permanente prin cheltuielile cu implementarea amenajamentului pastoral.

Concesiunea sau închirierea pajiştilor permanente aflate în domeniul public/privat al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor se face cu respectarea dreptului de preferinţă al asociaţiilor patrimoniale ale membrilor colectivităţii locale, proprietari de animale înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor.

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top