sâmbătă , 29 ianuarie 2022
NEWS ALERT

LIDERUL DE SINDICAT DE LA PORŢILE DE FIER DAT AFARĂ DIN HIDROELECTRICA

Caz foarte grav pentru mişcarea sindicală din România: vicepreşedintele Federaţiei Univers şi liderul de sindicat de la Porţile de Fier, Cristinel Popescu, a fost dat afară din Hidroelectrica prin desfacerea contractului de muncă disciplinar. În opinia acestuia, se încearcă în acest fel îndepărtarea unui sindicalist incomod, care a avut curajul să dezvăluie o serie de nereguli care se petrec în Hidroelectrica.

cristinel popescu

 

Liderul de sindicat de la Porţile de Fier este cunoscut pentru conflictul deschis pe care îl are de mai multă vreme cu Remus Borza, şeful firmei Euro Insol, administratorul  judiciar de la Hidroelectrica.

„De ce? Pentru că am vorbit ce nu trebuie. De ce? Pentru că am atras atenţia asupra corupţiei din sistemul energetic, cu precădere, în Hidroelectrica. A fost o chestie foarte simplă, în doi paşi, “en pas de deux”, eu cu Remus Borza, în care la dispoziţia acestuia, am fost cercetat disciplinar pentru o falsă abatere disciplinară, fapt dovedit chiar de martorii administraţiei, am fost sancţionat abuziv. La două luni după, a urmat desfacerea contractului de muncă”, a spus miercuri Cristinel Popescu, în cadrul unei conferinţe de presă la Turnu Severin.

Numai că în opinia sindicalistului, desfacerea contractului de muncă s-a făcut în mod ilegal întrucât acesta îşi suspendase contractul de muncă la Hidroelectrica pentru a se ocupa cu precădere de activitatea sindicală, unde este salarizat.

“Mi s-a adus la cunoştinţă că din cauza absenţelor nemotivate sunt disponibilizat. Care absenţe nemotivate, nu ştiu? Pentru că remarcând ce urma să se întâmple îmi suspendasem şi anunţasem oficial societatea, prin adresa Sindicatului Porţile de Fier că am contractul de muncă suspendat de drept, conform Codului Muncii, pentru că sunt salarizat de Sindicatul Porţile de Fier. Orice novice, orice habarnist în domeniu, un individ care trebuie să ştie doar să citească, nu să şi înţeleagă vede foarte clar, că în Codul Muncii scrie negru pe alb că în situaţia în care eşti salarizat de către Sindicat, contractul tău individual de muncă se suspendă de drept, nu trebuie să se întâmple nimic. Un asemenea abuz este fără precedent în România”, mai spune Cristinel Popescu.

Cazul lui Cristinel Popescu nu este singular la Porţile de Fier, un alt sindicalist având aceeaşi sortă.

“Tot în această perioadă, un coleg de-al meu, lider de sindicat şi el, Liviu Avram, doar pentru faptul că a fost suspectat de colegi din Sucursala Porţile de Fier că a făcut nişte poze care urmau să ajungă la dumneavoastră (n.r. presă), despre cum plouă torenţial în Hidrocentrala Porţile de Fier şi cum este strânsă apa în tomberoane şi se vor cheltui foarte mulţi bani pe umbrele ca să nu mai plouă în centrală, a fost cercetat indisciplinar şi din prima i s-a desfăcut contractul individual de muncă”, declară Cristinel Popescu.

În opinia sa, ceea ce s-a întâmplat în aceste două cazuri este “cea mai clară dovadă că acestea sunt execuţii comandate asupra liderilor de sindicat”. Totodată, Sindicatului de la Porţile de Fier I s-a pus în vedere să elibereze biroul în care îşi desfăşoară activitatea.

Cristinel Popescu a acţionat Hidroelectrica în judecată, Tribunalul Judeţean Mehedinţi urmând să se pronunţe în acest caz în această toamnă.

Faptul că a fost îndepărtat din Hidroelectrica nu a fost o surpriză pentru Cristinel Popescu, care se aştepta la represalii, după ce a anunţat public că va depune plângere penală la DNA împotriva lui Remus Borza şi Radu Silaghi directorul de la Hidrolectrica Serv pentru conflict de interese.

„Vreau să depun o plângere la DNA privind conflictul de interese dintre Remus Borza şi Radu Silaghi. Radu Silaghi este, ştiţi expresia mea deja cunoscută, soţul soţiei sale, este soţul doamnei Nicoleta Munteanu, asociata jumate-jumate la Euro Insol cu Remus Borza. Ori să numeşti director al firmei care prestează mentenanţa pe soţul asociatei tale care este interesată în reducerea cheltuielilor de mentenanţă este un evident conflict de interese al celor doi, Remus Borza şi Radu Silaghi. În ce s-a concretizat acest conflict de interese? În faptul că Hidroelectrica a făcut profit, a făcut economii pe pierderea acumulată de Hidroserv în perioada anului 2013 şi anului 2014, mai exact 40 de milioane de lei pierdere la 5 august 2013, data înfiinţării Hidroelectrica Serv şi încă 20 de milioane de lei pierdere până la sfârşitul anului 2013. Pe primul trimestru din 2014 pierderea este de 13 milioane de lei şi ea continuă să se acumuleze.”, declara în data de 3 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă la Drobeta Turnu Severin, liderul de sindicat de la Porţile de Fier, Cristinel Popescu.

Totodată, liderul Sindicatului „Porţile de Fier” de la Hidroserv Turnu Severin, Cristinel Popescu, a atras atenţia asupra pericolului care există la Hidrocentrala Porţile de Fier I din cauza neefectuării lucrărilor de mentenanţă la hidroagregate. În opinia sindicalistului, insolvenţa Hidroelectrica a avut un efect distrugător asupra filialelor Hidroserv pentru că programul de mentenanţă a fost redus la mai puţin de un sfert din valoarea normală. Cristinel Popescu spune că peste 60 la sută din instalaţiile Hidroelectrica nu au fost supuse programului de mentenanţă, prin această decizie punându-se în pericol însăşi funcţionarea în siguranţă a instalaţiilor hidroenergetice cu implicaţii majore asupra siguranţei Sistemului Hidroenergetic Naţional.

Recent, Cristinel Popescu a acuzat conducerea Hidroelectrica de faptul că a alocat o sută de mii de euro pentru organizarea Trofeului Energeticianului, în condiţiile în care compania se află în insolvenţă şi sunt tăiate fondurile pentru reparaţii şi investiţii. El a arătat că în condiţiile în care s-au alocat sume importante de bani pentru Trofeul Energeticianului, o turbină din cadrul Hidrocentralei Porţile de Fier a intrat în avarie din cauza ploilor care s-au infiltrat pe dulapurile de protecţie, deşi instalaţia fusese recent retehnologizată. După ce a făcut declaraţii în presă privind „reuşita” retehnologizării de la Porţile de Fier I şi a prezentat şi câteva fotografii care arătau cum plouă în centrală, conducerea sucursalei i-a interzis accesul în SH Porţile de Fier, cu toate că acolo îşi desfăşura activitatea.

 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top