sâmbătă , 29 ianuarie 2022
NEWS ALERT

LOCALITATEA EIBENTHAL, AFECTATĂ DE INUNDAŢII

Eibenthal, micuţa localitate din extremitatea sudică a judeţului Mehedinţi, unde trăieşte o puternică comunitate de cehi, a fost măturată de apele umflate ale râului Tisa, care trece prin localitate. Zeci de gospodării au fost inundate, iar apa a intrat în şapte case, un autoturism fiind purtat circa 2 kilometri de apele furioase ale râului.

DSCF8846

Localnicii din Eibenthal povestesc că o ploaie puternică a început să cadă joi după amiază, iar până la orele 22,00 apele râului Tisa, care vine dinspre versantul muntos, s-au umflat periculos. Strada principală era acoperită pur şi simplu de apele râului.

DSCF8821

Până la orele dimineţii, localitatea a fost izolată, niciun vehicul neputând pătrundere pe niciunul din cele două drumuri (unul de pământ şi unul recent asfaltat), care fac legătura dintre Eibenthal şi drumul naţional. Accesul s-a făcut abia după ce la faţa locului au intervenit utilajele Secţiei de Drumuri Naţionale Orşova şi trei echipaje ale Poliţiei de Frontieră Mehedinţi dotate cu autoturisme Iveco Massif.

DSCF8826

Cele mai afectate au fost gospodăriile situate de-a lungul râului, 25 la număr, apele distrugându-le gardurile şi grădinile. Au fost şi localnici unde apa le-a intrat şi în casă.

„Nu pot să vorbesc … îmi vine să plâng. A început să plouă puternic şi apa a intrat în subsolul casei. Peste tot am avut apă. E totul sub apă acum, ce să fac? Asta e”, ne-a spus un localnic, cu lacrimi în ochi. Peste câteva zile se pregătea de nuntă în familie, iar acest eveniment nefericit îi încurcă teribil planurile.

Ca şi alţi localnici din Eibenthal, o vecină de-a sa evalua vineri dimineaţă pagubele produse. „Mi-a distrus apa grădina, gardul, nici nu ştim deocamdată ce şi cum. Păsările le am în pod”, spunea femeia, îngrozită de cele petrecute. De altfel, bătrânii satului spun că un asemenea prăpăd nu a mai avut loc de ani buni, ceva asemănător petrecându-se prin 54-56.

DSCF8828

„A intrat apa în casă, mi-a distrus gardul, maşina. Nu am evaluat încă pagubele, noaptea nu am putut să vedem, acum ne uităm să vedem ce pagube am suferit”, a spus un bărbat, al cărui autoturism a fost purtat de apele râului circa doi kilometri. A muncit 16 ani în Cehia pentru a strânge banii cu care a deschis aici la Eibenthal o fermă de animale. Cu tristeţe se uita vineri dimineaţă cum tot nutreţul strâns pentru animale i-a fost măturat de ape.

DSCF8840

Oamenii povestesc că strada principală a satului era acoperită de ape şi nimeni nu a îndrăznit joi seara să iasă din case de teamă.

„În grădină apa a fost la un metru şi jumătate, toate zarzavaturile sunt distruse şi porumbul,  munca de-o vară s-a dus pe apă, gardurile scoase din beton. Apa a avut o forţă foarte mare fiindcă nu am putut să mergem pe drum din cauza apei, care avea cam jumătate de metru. Nu a venit nimeni să ne ajute, ne trebuiau saci cu nisip, ne-am descurcat cu ce am avut noi”, a spus un alt localnic.

DSCF8851

Indiferent dacă au fost sau nu afectaţi de inundaţii, sătenii din Eibenthal s-au comportat exemplar şi vineri dimineaţă erau cu toţii în stradă pentru a curăţa rigolele de pietrişul adus de apă. Chiar şi copiii dădeau o mână de ajutor. Printre oamenii s-au aflat şi primarul şi viceprimarul comunei Dubova, care coordonau activităţile de curăţare.

DSCF8817

„Am mobilizat lumea să curăţăm strada, şanţurile, podurile, pentru că este foarte important să se scurgă apele. Au fost afectate şi drumurile comunale unde s-au format nişte şanţuri foate mari. O să cerem fonduri pe situaţii de urgenţă pentru a îndrepta aceste drumuri”, a spus primarul Victor Doscocil.

Corina Macavei

 

 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top