luni , 29 noiembrie 2021
NEWS ALERT

LOCALITATEA VRATA A FOST MĂTURATĂ DE FURTUNĂ

Sudul judeţului Mehedinţi a fost din nou măturat de o furtună de scurtă durată marţi seara. Grindina a distrus sute de hectare de culturi de porumb şi floarea soarelui şi viţă de vie, iar vijelia a smuls copaci şi acoperişurile caselor ca pe nişte foi de hârtie. Localnicii spun că este prima dată când comuna lor este lovită de un fenomen atât de puternic şi privesc cu groază cum din munca lor nu s-a ales nimic.

furtuna (2)Miercuri dimineaţa, localnicii din comuna mehedinţeană Vrata au încercat să îndepărteze efectele furtunii. Unii au îndepărtat copacii căzuţi pe case, alţii au pus la loc ţiglele zburate de vânt  de pe acoperiş. Oamenii se plâng că în grădini nu a mai rămas nimic din munca lor, după furtuna care s-a produs marţi seara şi care a durat doar 20 de minute.

furtuna (3)„Pătulul, toată ţigla, tot a fost stricat. Nu mai avem nimic, porumbii în grădină, sunt dezastru, le plângi de milă. Nu mai am un porumb să fierb la copii când vor veni acasă. Nici nu am crezut că mai scăpăm cu viaţă. Am 66 de ani, în anii ăştia eu nu am mai văzut aşa furtună mare. Piatră şi furtună.”, a spus o femeie din Vrata cu lacrimi în ochi.

Piatra căzută din cer a avut dimensiuni mari, spun localnicii.

furtuna (4)„Stând în casă a venit o furtună puternică, a luat totul, şi table, şi ţigle de aici. Am, stat şi am privit. N-am avut ce să facem.2, a povestit un bărbat căuia acoperişul unei anexe în care depozitase cerealele recoltate de pe câmp, a fost spulberat. Omul spune că după ce depozitul a rămas descoperit a plouat direct pe orzul şi grâul recoltat, iar acum nu ştie cum să usuce cerealele.

Furtuna a spuls şi copaci din rădăcini care au spart ţiglele de pe locuinţe.

„Vijelia mare a fost. Apa era cât gardul. Piatră mare, ca oul de porumbel. Copacul vecinului, care e plecat în staţiune cu nevasta a căzut. E smuls din pământ.

furtunaVijelia a provocat pagube şi în cimitirul din comună, unde mai multe cruci din marmură  au fost rupte, iar în cădere s-au sparte.

Centralizarea datelor nu a durat mult pentru că toţi cei afectaţi i s-au plâns primarului, iar pagubele sunt însemnate.

furtuna (1)„Sunt aproximativ 10 case care au suferit pagube majore şi vreo 50,60 de case care au fost afectate mai puţin. Culturile sunt distruse: vreo 50 de hectare de floarea-soarelui sunt distruse aproape 80%, mazăre, culturi de porumb, vii sunt aproape în totalitate distruse.”, a declarat miercuri Dan Căpraru, primarul comunei Vrata.

Grindina a provocat pagube în sudul judeţului Mehedinţi şi în urmă cu două săptămâni, când sute de hectare de culturi de grâu, porumb şi rapiţă au fost distruse. Oamenii aşteaptă ajutor de la Guvern pentru a acoperi cheltuielile investite.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top