miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

LOCALNICII DIN GVARDENIŢA SE TEM DE ALTE INUNDAŢII

Ploile ameninţă din nou judeţul Mehedinţi şi în special zonele care cu doar o săptămână în urmă au fost lovite de inundaţii. Din această seară, de la ora 23 şi până joi, meteorologii au emis avertizări de cod galben şi portocaliu de ploi, vânt şi grindină. În Mehedinţi şi alte opt judeţe va ploua torenţial  şi se vor cumula local peste 60…70 l/mp. Pericolele pândesc zona Bălăciţa, unde în urmă cu o săptămână 50 de gospodării au fost inundate. Oamenii nici nu şi-au refăcut încă locuinţele de la ultima ploaie puternică.

_DSC0528

În urmă cu o săptămână râul Desnăţui s-a umflat, iar oamenii abia dacă pot dormi în casele afectate de inundaţii. Apele s-au retras dar au lăsat în urmă mizerie, microbi şi un aer greu de respirat, după cum spun localnicii.

„Mizerie, mucegai, miros de toate felurile, stau zi şi noapte cu geamurile deschise. În casă nu a intrat apa, dar eu nu pot să dorm.”, a spus o femeie.

În urmă cu o săptămână, precipitaţiile au depăşit 70 de litri pe metrul pătrat în zona râului Desnăţui. O nouă avertizare de cod galben intră în vigoare marţi seara la ora 23, iar miercuri la ora 16.00, meteorologii spun că situaţia se înrăutăţeşte. Codul potocaliu este valabil până joi la ora 2.00, iar oamenii din Gvardeniţa, comuna Bălăciţa se aşteaptă la ce este mai rău.

„Nu că ne e teamă, ne e frică. Tot cum ne-a găsit ne găsesc, n-avem ce să facem.”, a spus o altă femeie.

_DSC0540Unii localnici au luat şi măsuri pentru a-şi feri gospodăriile de urgia apelor.

„Iau o sută de saci din depozit şi să îi încarc cu nisip, să-i pun acolo să îmi fac un zid. Nu există localnic care să stea pe malul stâng al râului Desnăţui să nu-i fie frică. Eu am văzut case oamenilor, pluiteau paturile oamenilor în apă.”, a spus Constantin Enache, un bărbat care are casa pe malul râului Desnăţui.

DESNATUICei mai mulţi săteni stau, însă, la mâna autorităţilor. La Primărie s-a dispus deja permanenţa pe perioada codului galben şi portocaliu.

„Avem pe drum o maşină de la Apele Române care ne aduce nisip să putem să încărcăm saci pentru baraje dacă este nevoie în calşea apei. Pompele, de o săptămână trag apa din beciuri pentru că încă se mai infiltrează apa în beciuri şi în fântâni.”, a declarat marţi, primarul comunei Bălăciţa, Constantin Vlăduţi.

Şi pe drumul judeţean care traversează localitatea Gvardeniţa, muncitorii lucrează pentru ca apele să nu mai inunde gospodăriile şi casele. În urmă cu o săptămână localitatea a fost cea mai afectată de inundaţii în judeţul Mehedinţi

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top