joi , 9 decembrie 2021
NEWS ALERT

LOCUITORII COMUNEI MALOVĂȚ, 2700 DE OAMENI TĂIAȚI DE LA CONDUCTA DE GAZE, CARE AR URMA SĂ TRAVERSEZE NORDUL JUDEȚULUI.

Sursa foto: Digi 24

Unul dintre proiectele guvernării liberale, pe care chiar ministrul Energiei, Virgil Popescu, l-a lansat în campania electorală este cel al racordării la gaze a mai multor localități din nordul județului nostru, printr-o conductă care ar urma să plece din comuna Prunișor și să facă joncțiunea cu gazoductul Brua, care trece prin localitatea Jupa, din Caraș-Severin. Conducta ar urma să alimenteze cu gaze naturale 11 comune, dar și orașul Orșova, în Mehedinți, plus stațiunea Băile Herculane din Caraș-Severin. Investiția care a fost declarată, în vara anului trecut, proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale a fost demarată luni, 5 aprilie, când investitorul, Transgaz a început acțiunea de marcare a traseului conductei prin fondul forestier.  Societatea Națională de Transport Gaze Naturale ”Transgaz” SA Mediaș a început astăzi, 5 aprilie a.c., acțiunea de marcare a traseului prin fond forestier în vederea emiterii hotărârii de guvern privind aprobarea ocupării temporare a unei suprafețe din fondul forestier naţional aflat pe raza Ocoalelor Silvice Corcova, Tarnița și Drobeta Turnu Severin, pentru proiectul de importanță națională în domeniul gazelor naturale „CONDUCTĂ DE TRANSPORT GAZE NATURALE PE DIRECȚIA PRUNIȘOR – ORȘOVA – BĂILE HERCULANE – JUPA”, a precizat prefectul Cristinel PAVEL.

Aproape 250 de milioane pentru gaze naturale

Pentru conducta, care ar urma să aibă 180 de km Transgaz ar trebui să facă o investiție de 248.508.000 lei, fără TVA. „Conducta pornește de la Prunișor și alimentează pe zona de nord a județului Mehedinți: Husnicioara, Șișești, Ilovița, Ilovăț, stațiunea balneo-climaterică Bala, Șovarna, Cireșu, practic toată zona de nord poate să fie legată de la această conductă prin rețea de distribuție. Practic, rezolvăm problema dezvoltării rețelei de distribuție cu gaze naturale a nordului județului Mehedinți și, evident, a Clisurii Dunării, pentru că de la Orșova, se poate merge cu rețea de distribuție pe Clisura Dunării, nu mai este nevoie de rețea de transport”, a declarat Virgil-Daniel POPESCU, Ministrul Energiei.

Amplasamentul obiectivului propus se află pe raza următoarelor unități administrativ teritoriale din județul Mehedinți, comuna Prunișor, comuna Husnicioara, comuna Căzănești, comuna Sisești, comuna Ilovăț, comuna Bâlvănești, comuna Godeanu, comuna Balta, comuna Podeni, comuna Cireșu, comuna Ilovița și municipiul Orșova.

Comuna Malovăț, adică 2700 de oameni ocoliți de gazul metan

Toate bune până aici, numai că, după cum se observă, din proiectul de care ministrul Energiei pare să se ocupe special au fost eliminați din motive greu de înțeles nu mai puțin de 2700 de locuitori au comunei Malovăț, pe care intenționat sau nu, conducta îi ocolește. Spunem greu de înțeles pentru că atunci când faci o investiție de aproape 250 de milioane de lei, într-o conductă de 180 de km lungime, nu poți înțelege cum nu mai găsești resurse să prelungești traseul acesteia cu câțiva km, pentru că trei dintre unitățile administrative-teritoriale prin care va trece “gazoductul” se învecinează cu Malovățul. În plus, 2700 de consumatori nu sunt de ici, de colo ci sunt potențiali clienți foarte importanți în demersul de a amortiza această investiție cât mai repede. Să fie faptul că respectiva comună are un primar de la PSD, motivul pentru care cele 2700 de suflete au fost “ejectate” din pix de la normalitate? De altfel, primarul comunei a și reacționat pe o rețea de socializare, la postarea care anunța debutul investiției, neînțelegând decizia autorităților liberale, care ar trebui să-i trateze pe toți mehedințenii la fel, indiferent de culoarea politică a celui care conduce frâiele comunității. “Domnule Ministru Popescu Virgil, domnule Prefect Pavel Cristinel, dacă Transgaz trece cu conducta de gaz prin comuna Șișesti, Ilovăt și Bâlvănesti, iar comuna Malovăț se învecinează cu toate trei, comuna Malovăț de ce nu este prinsă sa beneficieze de gaz”?, întreabă absolut justificat pe Facebook, primarul comunei Malovăț.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top