marți , 19 octombrie 2021
NEWS ALERT

LOVITURĂ GREA DATĂ TRAFICANŢILOR DE ŢIGĂRI DIN SEVERIN. AUTORITĂŢILE VAMALE STRÂNG ŞURUBUL

Lovitură pentru traficanţii de ţigări de contrabandă care aduc marfa din Serbia. Noile măsurile luate de Direcţia Vamală şi care vor intra în vigoare începând cu data de 15 noiembrie le vor încurca serios afacerile.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Concret, începând cu data de 15 noiembrie 2013, la frontierele externe ale comunităţii europene (Serbia, Ucraina şi Republica Moldova), se vor aplica instrucţiuni speciale de efectuare a controlului vamal asupra următoarelor bunuri introduse de către călători, pe teritoriul României, în bagajele personale: produse din tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori şi plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâţe, fructe şi legume proaspete. Instrucţiunile în cauză au la bază utilizarea unei aplicaţii informatice care permite autorităţii vamale identificarea cazurilor în care anumiţi călători introduc în mod frecvent în România cantităţi semnificative de produse de genul celor menţionate mai sus, pe care le declara a fi destinate consumului personal şi pe care apoi le comercializează pe piaţa neagră. În acest sens, călătorii trebuie să declare în scris bunurile conţinute în bagajele personale prin completarea „Declaraţiei de bunuri fără caracter comercial”, pusa la dispoziţie gratuit de birourile vamale. Aceste instrucţiuni au fost elaborate de Direcţia Generală a Vămilor şi aprobate de preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală ca urmare a constatărilor făcute de autoritatea vamală cu ocazia acţiunilor de control desfăşurate în luna septembrie a acestui an, cu privire la mărfurile introduse în ţară de călători, care prin valorificarea lor pe piaţa neagră, conduc la evaziune fiscală şi indirect, la afectarea producţiei interne de astfel de mărfuri.

Noile reglementări îi vizează pe marii contrabandişti

În Vama de la Porţile de Fier I sunt circa 1300 de persoane monitorizate de autorităţi a căror principală “îndeletnicire” este traficul cu ţigări. O parte din aceste persoane sunt severineni care nu au un loc de muncă şi pentru care câteva pachete de ţigări aduse din Serbia înseamnă un venit. Trec zilnic prin vamă, uneori şi de 2-3 ori pe zi şi aduc în ţară atât cât permite legea: 2 pachete de ţigări şi un litru de alcool de persoană. Cinci persoane într-un autoturism înseamnă un cartuş de ţigări. Ele sunt, dacă putem spune aşa, un fel de victime colaterale pentru că noile reglementări îi vizează direct pe marii contrabandişti care eludează legea şi care prin diverse metode introduc în ţară cantităţi mari de ţigarete.

2 pachete de ţigări o dată la 7 zile

Concret, începând cu data de 15 noiembrie o persoană va putea aduce din Serbia 2 pachete de ţigări şi un litru de alcool, dar nu mai o dată la şapte zile. Noutăţi sunt şi în ceea ce priveşte mărfurile alimentare pentru că până acum nu erau prevăzute cantităţi exacte, astfel că severinenii care obişnuiesc să-şi facă cumpărăturile din ţara vecină sunt direct afectaţi. Mulţi severineni preferă să cumpere zahăr, făină, ulei, produse din carne din Serbia nu pentru că ar fi mai ieftine, dar sunt de o calitate net superioară produselor comercializate în magazinele româneşti.

Vor fi cozi în vamă

vamaNoile reglementări vor bulversa cu siguranţă şi traficul prin Vama Porţile de Fier I pentru că timpii de aşteptare în punct vor creşte cu siguranţă, dacă ne gândim că în luna octombrie prin Vama de la PF I au intrat în ţară 39.000 de persoane, ceea ce înseamnă în medie 2000 de persoane pe tură. Din aceste persoane, 6000 au fost cetăţeni sârbi, care la fel ca oricare alţi cetăţeni români sau străini vor avea obligaţia de la 15 noiembrie să completeze „Declaraţia de bunuri fără caracter comercial”. Astfel, completarea acestei declaraţii, verificările şi completările în baza de date a Autorităţii Vamale înseamnă timpi în plus, iar afectaţi vor fi toţi cei care vor tranzita punctul vamal Porţile de Fier I.

Corina Macavei

 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top