vineri , 28 ianuarie 2022
NEWS ALERT

LOVITURĂ GREA DATĂ TRAFICANŢILOR DE ŢIGĂRI DIN SEVERIN

Lovitură pentru traficanţii de ţigări de contrabandă care aduc marfa din Serbia. Noile măsurile luate de câteva zile de Vama Porţile de Fier I le încurcă serios afacerile.

vama

Este linişte în Vama Porţile de Fier I, după ce a fost implementată o aplicaţie informatică cu caracter local, care permite autorităţii vamale identificarea cazurilor în care anumiţi călători introduc în mod frecvent în ţară cantităţi semnificative de ţigări şi alcool, pe care le declară a fi destinate consumului personal şi pe care apoi le comercializează pe piaţa neagră. În felul acesta, autorităţile vamale aplică un ordin al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emis în luna noiembrie a anului trecut. Aplicarea acestui ordin începând cu data de 15 noiembrie 2013 la frontierele externe ale comunităţii europene (Serbia, Ucraina şi Republica Moldova), care a presupus şi completarea unei declaraţii cu bunurilor aduse în România, a creat la acea dată un haos uriaş la frontiere: cozi kilometrice şi ore bune de aşteptări. La mai puţin de 24 de ore, aplicaţia informativă a fost suspendată. Aşa se face că acum la o serie de vămi din ţară s-au implementat programe cu caracter local, până la apariţia unei aplicaţii informative la nivel naţional, care să permită supravegherea celor care aduc în ţară cantităţi mai mari decât cele permise de lege de ţigări şi alcool.

Noile reglementări îi vizează pe marii contrabandişti

De vineri, de când în Vama Porţile de Fier I s-au luat aceste măsuri, traficul a scăzut cu circa 60 la sută. Contrabandiştii sunt disperaţi şi potrivit unor surse se pare că pun la cale o serie de proteste în vamă pentru intimidarea vameşilor.  În Vama de la Porţile de Fier I sunt circa 1300 de persoane monitorizate de autorităţi a căror principală “îndeletnicire” este traficul cu ţigări. Măsura loveşte însă şi în aceea categorie de severineni care nu au un loc de muncă şi pentru care câteva pachete de ţigări aduse din Serbia înseamnă un venit. Trec zilnic prin vamă, uneori şi de 2-3 ori pe zi şi aduc în ţară atât cât permite legea: 2 pachete de ţigări şi un litru de alcool de persoană. Cinci persoane într-un autoturism înseamnă un cartuş de ţigări. Ele sunt, dacă putem spune aşa, un fel de victime colaterale pentru că noile reglementări îi vizează direct pe marii contrabandişti care eludează legea şi care prin diverse metode introduc în ţară cantităţi mari de ţigarete.

2 pachete de ţigări o dată la 7 zile

Concret, potrivit Ordinul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,  o persoană poate aduce din Serbia 2 pachete de ţigări şi un litru de alcool, dar nu mai o dată la şapte zile. Noutăţi sunt şi în ceea ce priveşte mărfurile alimentare pentru că până acum nu erau prevăzute cantităţi exacte, astfel că severinenii care obişnuiesc să-şi facă cumpărăturile din ţara vecină sunt direct afectaţi. Mulţi severineni preferă să cumpere zahăr, făină, ulei, produse din carne din Serbia nu pentru că ar fi mai ieftine, dar sunt de o calitate net superioară produselor comercializate în magazinele româneşti.

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top