sâmbătă , 27 noiembrie 2021
NEWS ALERT

LUCRĂRILE AGRICOLE SUNT ÎNTÂRZIATE ÎN MEHEDINŢI

Vremea rece şi ploile abudente au dat peste cap total planurile agricultorilor. Există deja întârzieri la însămânţatul unor culturi timpurii cum sunt floarea soarelui sau mazărea. Fermierii spun că dacă la vară va fi secetă vor avea pierderi de recoltă.

rosii in solar

Cel mai probabil la 1 iunie vom continua să cumpărăm din pieţele severinene roşii aduse din Turcia ori Grecia. Micii producători spun că vremea rece şi lipsa soarelui le-a întârziat foarte mult creşterea legumelor în solarii. De exemplu, în comuna mehedinţeană Pătulele, agricultorii se plâng că au cheltuit foarte mult în această primăvară pentru înfiinţarea culturilor în solarii, dar cu toate eforturile lor culturile sunt întârziate.

„Normal roşiile acuma trebuiau să fie legate. Anul trecut am ieşit pe piaţă la 1 iunie, acum cred că după 15 DSCF4121iunie, deci două săptămâni se întârzie sigur. Dacă tot timpul e umezeală, ploaie, ele nu merg”

spune Aneta Strâmbu, din Pătulele.

„Vremea rea pentru agricultură înseamnă bani mulţi pe care îi scoatem din buzunare şi exact cum zice ţăranul <<dai ban făcut pe ban nefăcut>>. Pentru că sprijinul de la stat e foarte mic şi îl luăm la nu ştiu câte luni. Eu nu am pus nimic din cauza timpului nefavorabil . Eu cred că vom avea legume mai svumpe la piaţă pentru că nu s-au făcut”, spune Viorel Similaru, un alt localnic din Pătulele.

Din cauza acestei întârzieri este foarte posibil şi ca preţul legumelor pe piaţă să crească.

DSCF4101„Comparativ cu alţi ani s-a întârziat, nu sunt fructele legate. Am încercat să reducem umiditatea din sol forţând temperatura pe timpul zilei pentru a-şi păstra noaptea cât de cât căldura. Producţia va fi cu siguranţă afectată, vor fi dereglări pe piaţă. Am avut ani când la sfârşitul lui aprilie aveam roşiile mai mari decât un ou de porumbel sau chiar mai mari. De regulă, în ultimii 7-8 ani, pe 20 mai aveam primele recolte, pe 15 mai am avut cea mai timpurie recoltă. Acum soarele ne întârzie culturile” spune Sterie Văcărescu, din Pătulele.

Probleme sunt şi la culturile de mazăre ori floarea soarelui, întârzieri înregistrându-se şi la semănatul porumbului.

„Avem întârzieri la semănatul lucrărilor din epoca întâi, respectiv mai nicu stroescuavem vreo 30 de hectare de mazăre, care s-a întârziat aproape două săptămâni, floarea soarelui deja a depăşită epoca cu 5-6 zile şi la momentul acesta trebuia să începem semănatul la porumb. Deocamdată grâul se prezintă bine, dar aveam întârzieri la tratamentele împotriva bolilor, mai ales că există multă umezeală, deci nu am putut erbicida, nu am putut trata cu fungicid”, a spus Nicu Stroescu, administratorul fermei agricole SC Hastro Şovarna, punct de lucru Gârla Mare. Fermierii se tem de ce este mai rău pentru că se anunţă secetă şi pentru această vară, fapt care ar duce la pierderi însemnate de producţie. „O să fie pierderi de producţie dacă se adevereşte faptul că în lunile iulie – august vor fi iar temperaturi foarte mari. Vă daţi seama că dacă vom reuşi să terminăm până la 1 mai însămânţatul la culturile de primăvară se va suprapune această secetă exact cu polenizarea plantelor şi iarăşi vom avea pierderi mari de producţie”, a mai spus Nicu Stroescu.

Inundaţii primăvara, caniculă vara

terenuri inundateRezultatui încălzirii globale asupra României va aduce ierni mai blânde şi veri caracterizate de zile consecutive foarte fierbinţi. Primăvara va veni mai devreme, iar toamnele vor fi târzii, modificându-se, astfel, ciclul de vegetaţie. Vom avea parte de o creştere a frecvenţei şi intensităţii unor fenomene extreme: inundaţiile în primăvară, călduri excesive în iulie şi august. Regiunile de deal şi munte sunt expuse impactului schimbării climei, frecvenţa avalanşelor şi a alunecarilor de teren putându-se modifica dramatic. O creştere a temperaturii cu un grad la fiecare la 25-30 de ani, aşa cum prognozează specialiştii în domeniu, ar putea duce la apariţia unei crize a apei. De asemenea, modificarile aduse de creşterea temperaturilor vor schimba, probabil, configuraţia culturilor agricole, făcând necesară introducerea de noi soiuri.

Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top