miercuri , 8 decembrie 2021
NEWS ALERT

MEDIA DE PROMOVARE LA EXAMENUL DE DEFINITIVAT ÎN ÎNVĂŢĂMÂNT ESTE DE 37,8 LA SUTĂ

Aproape 38% dintre candidaţi au promovat examenul naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar, potrivit rezultatelor parţiale, înainte de contestaţii, în judeţul Mehedinţi.

DEF

La Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan Odobleja” s-au afişat rezultatele la ora 12,00, dar foarte puţini candidaţi au venit să vadă notele, cel mai probabil majoritatea preferând să acceseze site-ul Ministerului Educaţiei.

O doamnă care venise însoţită de soţ era în culmea fericirii pentru că promovase examenul. „Bine că am luat 8,05. A fost greu am scris 10 pagini, am avut emoţii mari”, a spus tânăra, profesoară de istorie. „Merita mai mult la cât a învăţat, dar e bine şi 8,00”, a adăugat soţul acesteia. O altă profesoară era la fel de bucuroasă. „Probele au fost aşa şi aşa, nici foarte grele, dar nici foarte uşoare. A fost mult de scris şi timp puţin”, a spus profesoara care promovase examenul la  padagogia învăţământului primar.

Majoritatea notelor afişate la avizier sunt însă de-a dreptul ruşinoase. Cea mai mică notă afişată este de 1,65 la educaţie fizică şi surprinzător la această materie sunt multe alte note la fel de mici (3,45, 3,55). Un alt candidat a primit 3,75 la confecţii textile şi multe note de 4,00 la diverse materii. Un fost cadru didactic care s-a oprit pentru  clipă în faţa liceului a fost neplăcut surprins de aceste rezultate.

„N-am cuvinte, este surprinzător, e catastrofă, nu ne mai mirăm de rezultatele care sunt la bacalaureat sau la capacitate. Oficial îi consider colegii mei altfel mi-e ruşine şi n-am cuvinte”, a spus doamna, actualmente pensionar.

Cea mai mare notă afişată este de 9,04 la marketing. „La examen au fost înscrişi 93 de candidaţi, 28 s-au retras şi au mai rămas 66 de candidaţi. Din cei 66 de candidaţi 25 au promovat cu media peste 8, asta înseamnă un procent de 37,8 la sută. Sunt foarte multe medii sub 5”, a precizat conferenţiar universitar doctor Constantin Vert de la Universitatea de Vest Timişoara, preşedintele comisiei de examinare din Mehedinţi.

Contestaţiile pot fi depuse marţi şi miercuri la centrele de examen, soluţionarea acestora urmând să se realizeze în 25 – 26 iulie. Pe data de 27 iulie se vor afişa rezultatele finale.

Cadrele didactice care au promovat examenul naţional de definitivare au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

Candidaţii prezenţi la examenul de definitivare au avut de susţinut două probe. Prima, care s-a desfăşurat în perioada ianuarie – iunie, a constat în susţinerea a două inspecţii speciale la clasă şi a avut caracter eliminatoriu. În urma acesteia, din cei 8.567 de candidaţi înscrişi, au reuşit să se califice pentru a doua probă, scrisă, din data de 18 iulie, 7.889.

Pentru sesiunea din acest an, MEN a decis ca nota minimă de promovare a examenului naţional de definitivare în învăţământ să fie 8, şi nu 7. O altă noutate adoptată de MEN a fost acordarea dreptului de a participa la acest examen şi debutanţilor cu un an vechime la catedră.

Corina Macavei

 

 

 

 

 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top