joi , 9 decembrie 2021
NEWS ALERT

MII RE MEHEDINŢENI AU VIROZE RESPIRATORII, ÎN LIPSA VACCINULUI ANTIGRIPAL

Peste 3200 de mehedinţeni au ajuns în ultimele trei săptămâni la medicii de familie din judeţ, cu simptomele virozei respiratorii de sezon, medicii ateptând ca numărul bolnavilor să crească în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât vaccinul antigripal pentru imunizare nu a ajuns în Mehedinţi.

racealaPotrivit informaţiilor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mehedinţi, de la începutul sezonului în care se monitorizează infecţiile respiratorii, adică din data de 29 septembrie şi până în 19 octombrie, în judeţ au fost raportate 3202 cazuri, 66 de persoane având nevoie de internare. Totodată dintre acestea, 1020 de situaţii au reprezentat pneumopatii acute cu 100 de spitalizări. Cele mai multe situaţii de infecţii respiratorii s-au înregistrat în săptămâna 13-19 octombrie, 1222 de viroze.

Medicul Cristiana Chiriloiu, din cadrul DSP Mehedinţi a declarat luni că se aşteaptă ca numărul îmbolnăvirilor să crească în perioada următoare din cauza scăderilor bruşte de temperatură. În acest sens, specialiştii recomandă ca la ieşirea afară, persoanele să poarte o haină groasă peste una mai subţire, pentru a se păstra confortul termic al corpului.

„Ne aşteptăm să crească în perioada următoare numărul îmbolnăvirilor. Recomandarea ar fi ca populaţia să nu se expună la diferenţe mari de temperatură între mediul interior şi mediul exterior, la serviciu şi acasă să nu fie diferenţe mai mari de 6-8 grad, să îmbrace haine mai subţiri în interior şi mai groase la exterior.”, a declarat Cristiana Chiriloiu.

Vaccinul antigripal întârzie

Numărul mare al cazurilor de viroze respiratorii, raportat la populaţia judeţului Mehedinţi este cauzat pe de o parte de temperaturile scăzute, iar de partea cealaltă, de lipsa vaccinului anitgripal, despre care medicii de familie spun că ar putea ajunge abia după data de 1 noiembrie. Având în vedere temperaturile de sub 10 grade din ultima perioadă, acesta trebuia deja administrat dar el nu a ajuns de la Minsterul Sănătăţii.

„Aşteptăm vaccinul anitgripal. Noi am făcut o catagrafiere a persoanelor care ar necesita vaccinarea. Să sperăm că aşa cum este stabilit, măcar în juruld e datei de 1 noiembrie, va exista vaccin să putem începe activitatea de prevenţie. Până artunci este bine ca pacienţii să îşi ia măsurile proprii, să folosească tratament simptomatic şi de creştere a imunităţii, iar pentru situaţii care impun antibiotice sau măsuri deosebite, să se adreseze medicilor.”, a declarat medicul de familie Ileana Nistor, care a adăugat că în cursul zilei de luni, un număr de şapte pacienţi se prezentaseră ca cabinet cu simptomele unor viroze respiratorii, în doar două ore.

În cazul celor care au simptomele unei viroze medicii exclud varianta medicaţiei cu antibiotice. De vaccinul antigripal beneficiază copiii, elevii şi bătrânii. El ar trebui să ajungă la Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi, de la Ministerul Sănătăţii, iar de aici să îl preia medicii de familie, în funcţie de numărul necesar raportat anterior de către aceştia.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top