luni , 18 octombrie 2021
NEWS ALERT

MILIOANE DE EURO PENTRU PROFESORII DIN MEHEDINȚI

Peste 3000 de profesori şi personal auxiliar din învăţământul mehedinţean trebuie să primească de la Ministerul Educaţiei aproximativ 20 de milioane de euro. Sumele provin din drepturile salariale care le-au fost încălcate în ultimii ani, dascălii cerându-le în instanță.

titularizareÎncepând cu anul 2010 de când s-au considerat vitregiți de guvernanți pentru că nu s-au aplicat legile în vigoare, dascălii au deschis procese în instanță și au câștigat. Principala speță pe care s-au obținut banii este legea 221/2008 care prevedea majorarea salariilor profesorilor cu 50% dar care nu s-a aplicat.

Liderul Federației Sindicatelor Libere din învățământ, Ion Zoican, a declarat marți că procesele celor peste 3000 de dascăli și personal auxiliar din Mehedinți au fost deschise începând cu anul 2010, atunci când prin diverse mijloace li s-au tăiat anumite drepturi salariale precum și suma de 100 de euro de care beneficia fiecare profesor pentru achiziționarea de materiale didactice.

“S-au deschis procese pe trei spețe: pe Legea 221  octombrie 2008 care și-a produs efectul până în 2011, este celebra lege cu majorarea salariilor profesorilor cu 50%,

Legea 330 dată în 2009 dar care își producea efectul cu 1 ianuarie 2010 care spune că un profesor trebuie să aibă salariul pe care îl avea la 31 decembrie 2009. Ori câștigând în instanță pe legea 221 automat intră și pe această lege în continuare. Pentru cei 100 de euro pentru materiale didactice, procesele s-au cam încheiat, mare parte din bani s-au dat, aici banii s-au dat integral, nu eșalonat.”, a declarat președintele FSLI Mehedinți, Ion Zoican.

Președintele FSLI Mehedinți a declarat că suma de aproximativ 20 milioane de euro ar urma să fie recuperată de profesori și personalul auxiliar din Mehedinți eșalonat, pe o perioadă de șase ani.

Pe de altă parte, conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Mehedinți nu confirmă suma de aproximativ 20 milioane de euro ca și valoare a deconturilor în urma proceselor câștigate întrucât nu s-au făcut asfel de calcule.

“Orice hotărâre judecătorească se pune în aplicare. Eu nu pot să confirm această sumă pentru că nu am făcut calcule. O parte din bani s-au plătit, alte sume urmează să se achite. Oricum, sumele diferă de la o persoană la alta.”, a declarat șeful IȘJ Mehedinți, Marian Șuță.

Deconturile ajung la profesorii care au câștigat procesele de la Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top