joi , 2 decembrie 2021
NEWS ALERT

MINERII DE LA CARIERA HUSNICIOARA AU INTRAT ÎN ŞOMAJ TEHNIC

Cei 750 de mineri de la Cariera Husnicioara au intrat de luni în şomaj tehnic pentru 10 zile întrucât Complexul Energetic Oltenia (CEO) refuză să mai încheie un nou contract de furnizare a cărbunelui cu Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin din cauza datoriilor acumulate de companie.

mina

Liderul Sindicatului Minerilor din cadrul Carierei Husnicioara, Victor Munteanu, a declarat că ortacii vor sta în șomaj tehnic timp de două săptămâni, timp în care vor primi 75% din salariu. Situaţia este însă mult mai gravă şi există posibilitatea ca minerii să rămână în şomaj tehnic şi în luna aprilie în opinia sindicaliştilor.

munteanu“Situaţia este foarte dramatică, plecăm acasă pentru 10 zile cu 75 la sută din salariu, prin hotărârea directoratului, fără consultarea sindicatelor pentru faptul că RAAN-ul nu a încheiat un contract comercial cu CEO, dar chiar dacă se încheie ei nu au plătit pe ultimele două luni cărbunele pe care l-au luat de la noi şi există situaţia dramatică de a mai sta şi în luna aprilie în 75 la sută”, spune Victor Munteanu.

Cariera de la Husnicioara este principalul furnizor de cărbune pentru Termocentrala de la Halânga, care asigură aburul tehnologic necesar desfăşurării activităţii Combinatului de Apă Grea şi agentul termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin.

„Închiderea minei ar însemna un dezastru, noi sperăm să nu se închidă fiindcă având termocentrala aici care are nevoie de cărbune, nu cred că se va închide aşa uşor. Nici nu vreau să mă gândesc la o asemenea situaţie”, mai spune Victor Munteanu.

Minerii sunt disperaţi de situaţia unităţii la care lucrează de atâţia ani şi se tem pentru locurile lor de muncă.

„Vin sărbătorile dar am înţeles că nu ne mai dă nimic. Nu este bine pentru noi angajaţii din minierit, atâta timp cât a scăzut cererea de cărbune. Dar noi ce putem să facem decât să ne conformăm dispoziţiilor? Am rate la bănci, trag din altă parte ca să pot să le achit. Vin şi sărbătorile şi din câte am înţeles nu ni se mai dă nimic de paşti, până acum a mai fost ce a mai fost dar acum s-a tăiat tot. Vom lua 75 la sută, dar din banii aceştia se plătesc dările la stat, aşa că mai rămânem în mână doar cu 50 la sută din salariu. Este situaţia foarte grea, nu ştim ce surpriză ne rezervă ziua de mâine”, spune un minerminer de la Husnicioara.  „Avem o părere foarte proastă despre conducerea CEO Oltenia, nu ştiu decât să muncim dar fără bani, dar în ziua de azi nu se mai poate munci fără bani, nivelul de trai a scăzut, puterea economică e vai şi amar de capul ei şi întreprinderea minieră e pe butuci. Plecarea acasă înseamnă diminuarea salariului cu 50 la sută, nu cu 75 la sută pentru se scad dările aferente care se plătesc rămînem doar cu jumătate din salariu. Avem copii de crescut, avem rate de plătit, avem nevoie de un salariu, dar atâta timp cât ni se spune să plecăm acasă cu 75 la sută, asta nu e viaţă. Nu ştiu ce face conducerea Guvernului să ia măsuri cu CEO, să nu ne lase de izbelişte pe aici”, spune un alt angajat al minei.

RAAN a încheiat la sfârșitul anului 2013 un contract provizoriu cu Complexul Energetic Oltenia pe o perioadă de două luni, ianuarie și februarie 2014, care a expirat, dar RAAN nu a achitat cărbunele furnizat de CEO în această perioadă.

Tododată, RAAN are datorii vechi de peste 230 milioane de lei către CEO pentru cărbunele primit dar neachitat.

Creanța a fost trecută în tabelul întocmit de administratorul judiciar al RAAN, aflată în insolvență din septembrie 2013, dar potrivit sindicatelor, până martie 2014 nu fusese achitată nicio parte din datoria acumulată.

Pe de altă parte conducerea CEO intenţionează să externalizeze Cariera Husnicioara, iar reprezentanții RAAN și-au arătat interesul de a prelua mina, procesul fiind însă îngreunat de starea de insolvență a companiei din Drobeta Turnu Severin.

“Un alt aspect pe care ni-l dorim şi care se întâmplă mai rar în procedurile de insolvenţă este diminuarea costurilor de achiziţie a cărbunelui prin preluarea Carierei Husnicioara, preluare care se face cu personal cu tot, măsură care ar duce la diminuarea costurilor de producţie în cadrul Regiei. O sucursală a RAAN care va avea ca şi acum obiect de activitate furnizarea de cărbune, dar la un alt cost. Făcându-se această preluare în cadrul procedurii de insolvenţă automat se diminuează toate costurile de producţie şi în special acest cost care este foarte mare”, declara în octombrie 2013, Ion Tudor, reprezentantul firmei SCP Tudor & Asociaţii SPRL, administratorul judiciar al RAAN.

Corina Macavei

 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top