luni , 18 octombrie 2021
NEWS ALERT

MINERII DE LA MINA HUSNICIOARA INTRĂ ÎN ȘOMAJ TEHNIC

750 de mineri care lucrează la Mina Husnicioara intră în șomaj tehnic pe o perioadă de patru zile și riscă să ajungă în concediu fără plată, întrucât Complexul Energetic Oltenia a oprit furnizarea de cărbune către Regia Autonomă pentru Activități Nucleare din Drobeta Turnu Severin din cauza datoriilor de 200 000 000 de lei, potrivit sindicatelor.

mineri“Este o strategie a administrației Complexului Energetic Oltenia prin care vrea să sensibilizeze factorii de decizie de la minisiter să se achite datoriile de la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, istorice, de aproape două mii de miliarde lei vechi și au ales o perioadă, zic ei bună acum, pentru că stocurile RAAN-ului sunt aproape la limită. Încearcă să sensibilizeze și ne sacrifică și pe noi trecându-ne în cele patru zile de șomaj tehnic începând cu data de 2 septembrie.”, a declarat președintele Sindicatului Minerilor din Mehedinți, Rafael Ciorăscu.

În perioada șomajului tehnic cei 750 de mineri de la Mina Husnicioara vor primi 75% din salariu și din sporul de vechime.

După șomaj tehnic, minerii ar putea intra în concediu fără plată
Decizia de a intra în șomaj tehnic a fost luată la nivelul conducerii Complexului Energetic Oltenia, în subordinea căruia este Mina Husnicioara din județul Mehedinți.
Inițial, în comisia paritară întrunită marți, administraţia şi sindicatele au stabilit ca șomajul tehnic să fie până pe data de 15 septembrie. A urmat însă o şedinţă de Directorat, în care administraţia a decis că primele patru zile vor fi de şomaj tehnic.
RAFAEL CIORASCU“S-a discutat inițial în comisia paritară cu sindicat, am fost consultați, dar acordul nostru nu există, nici măcar acordul de principiu. Inițial am discutat despre cele zece zile, care erau unilateral stabilite, iar după aceea în directoratul Complexului Energetic Oltenia s-au hotărât cele patru zile . După cele patru zice există în continuare incertitudine că vom reveni la locurile de muncă, sunt șanse mici să revenim.”, a explicat Rafael Ciorăscu.
În cele patru zile de șomaj tehnic al minerilor conducerea Complexului Energetic Oltenia speră să recupereze o parte din datoria pe care RAAN o are către CE Oltenia. CE Oltenia a oprit luni livrarea de cărbune către RAAN, iar în condițiile în care nu se vor achita parte din datorii este luată în calcul trimiterea minerilor în concediu fără plată, întrucât Mina Husnicioara livrează cărbune doar către Regie, neavând alte contracte.
Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top