luni , 12 aprilie 2021
NEWS ALERT

MINISTERUL EDUCAȚIEI NU VA INETRZICE OFERIREA DE MĂRȚIȘOARE PROFESORILOR

Sursa foto (doza de bine)

Polemica din ultimele zile, cu privire la oferirea de mărțișoare de 1 și 8 martie a fost lămurită astăzi de reprezentanții Ministerului Educației, care au dat publicității un comunicat de presă, în care lasă să se înțeleagă că tradiționalul mărțișor este un obiect ce face parte din Lista Patrimoniului Cultural al UNESCO și nu reprezintă un obiect personal, care să nu poată fi oferit în dar, la școală. În aceste condiții, elevii vor putea oferi mărțișoare, dar și flori, dascălilor. În comunicatul de presă, pe care îl publicăm în cele ce urmează, reprezentanții ministerului îndeamnă totuși, la prudență în ceea ce privește respectarea măsurilor de protecție împotriva noului virus, pentru a preîntâmpina răspândirea acestuia.

“În Ordinul comun nr. 3235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 – II. Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor de clasă).

Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum “flori și mărțișoare” în categoria “obiecte personale”.

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ, nici măcar cu titlu de recomandare, nici o interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SarsCOV 2” se precizează în comunicatul dat publicității de Biroul de presă al Ministerului Educației.

Prin acest comunicat, oficialii ME lasă, cumva, la latitudinea autorităților locale și a directorilor de școli și a dascălilor, decizia de a primi sau nu primi mărțișoare și flori, în cele două zile, de la început de primăvară.

În martie, anul trecut, afacerea cu flori din România, care depășește anual o cifră de 300 de milioane de lei a fost grav lovită de Pandemie, după ce au fost impuse restricții chiar din luna martie, iar elevii nu au mai putut aduce mărțișoare sau flori la școală. Situația era atât de gravă, încât, în martie 2020, florarii raportau pierderi și de 80 %, după ce au cumpărat flori și au rămas cu ele pe tarabe.

O altă lovitură pentru florari a fost în luna septembrie, 2020, la începutul anului școlar, când, de asemenea, elevii nu au putut merge la școală cu flori. În aceste condiții, vânzările au scăzut cu 90 %, așa că vestea că acum elevii vor avea voie să aducă la școală flori sau mărțișoare este cum nu se poate de bună pentru florari și comercianții de mărțișoare.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top