duminică , 7 iunie 2020
NEWS ALERT

MUNCIM PĂMÂNTUL SAU PLĂTIM IMPOZITE DE CINCI ORI MAI MARI?! CUM ÎNCURCĂ PROPRIETARUL UNEI PALME DE PĂMÂNT, MUNCA MARILOR FERMIERI DIN MEHEDINŢI

Fermierii vor scoate bani din buzunar dacă nu îşi lucrează pământul. Impozitele pe terenurile agricole nelucrate poate creşte cu 500%. Măsura este prevăzută în noul Cod Fiscal şi ar putea fi o soluţie pentru suprafeţele mari de pământ lăsate pârloagă. La momentul actual, proprietarii de terenuri care nu vor sau nu îşi permit să-l lucreze îl pot arenda. În caz contrar, subvenţia de la APIA o pot folosi pentru întreţinere. Din păcate, în Mehedinţi, sunt mulţi proprietari care nici nu-l muncesc, nici nu-l arendează.

teren agricol cornel stroescu

În comuna mehedinţeană Gârla Mare, în zona denumită “La Sondă”, un investitor a arendat aproape 40 de hectare de teren agricol de la proprietari. Unul singur, care deţine câţiva ari a rupt în două plantaţia de rapiţă de toată frumuseţea. Astfel în partea stângă a parcelei respective sunt cultivate şapte hectare, în timp ce în partea dreaptă sunt  30 de hectare cultivate cu rapiţă. La mijloc este fâşia de doar câţiva metri, nemuncita, întrucât proprietarul refuză să o arendeze şi să o cultive.

Suprafaţa de aproximativ 25 de ari este plină de buruieni care afectează şi culturile din împrejurimi. În zadar, cei care muncesc pământul folosesc erbicid pentru eliminarea ierburilor crescute în voia vremii, pentru că de pe bucata respectivă, acestea se extind.

“Cel puţin, aşa cum spune legea când încasează subvenţia, să-l întreţină. Aici, ca şi anul trecut cresc buruieni şi atunci ne infestează nouă tarlalele cu buruieni. Degeaba intrăm noi acum la erbicidat pentru că pe o rază de cel puţin trei, patru, cinci hectare ni le va afecta cu sămânţă din buruienile ce vor creşte aici. Eu, la suprafaţa pe care o lucrez am cel puţin 30 de proprietari care nu vor să arendeze, nici nu-l cultivă şi nici nu-l întreţin. Dacă ar fi o suprafaţă mai mare, dacă l-ar lucra, nu ar fi nicio problemă! E proprietatea omului, nu vrea să-l arendeze, dar atunci când nu vrei nici măcar să-l întreţii, e o problemă şi pentru noi şi de aceea sperăm ca noua lege să fie benefică pentru cei care îl lucrează.

Proprietarul respective ar putea plăti de la anul impozit mult mai mare pe parcela respectivă. Asta pentru că, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, primarii au posibilitatea de a majora cu până la 500% impozitul pe terenurile agricole necultivate. Impozitul “pe pârloagă” va putea fi majorat, dacă autorităţile depistează că terenul nu a fost lucrat doi ani consecutiv.

Măsura de creştere a impozitului de cinci ori pentru terenurile nelucrate îi avantajează pe cei care au bani să investească în agricultură pe suprafeţe mari. Pentru micul agricultor,  nimic nu se schimbă.

Educarea proprietarilor pentru arendarea terenurilor pe care nu îşi permit să le întreţină este benefică şi în sensul comasării suprafeţelor în vederea înfiinţării de asociaţii. În Mehedinţi, Cornel Stroescu a pus la punct şi detaliile pentru atragerea fondurilor europene spre înfiinţarea sistemului de irigaţii.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top