luni , 29 noiembrie 2021
NEWS ALERT

Dr. Tr Severin: MUNICIPALITATEA BAGĂ PESTE 300 000 DE EURO ÎN PARCUL TRAIAN

Administraţia locală Drobeta Turnu Severin se pregăteşte să înceapă investiţiile de primăvară. Şi cum altfel, decât aşa cum ne-a obişnuit până acum, cu flori, copaci ornamentali şi fântâni arteziene? De această dată, municipalitatea scoate din buzunarele noastre 1.500.910 lei fără TVA, adică peste 322.000 euro pentru Parcul Traian.

parc

Licitaţia pentru atribuirea contractului de reabilitare a Parcului Traian, cu o suprafață de 10000 meri pătrați, situat chiar în faţa Palatului Administrativ din Drobeta Turnu Severin urmează să aibă loc în data de 4 februarie 2013. Astfel, conform anunţului publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice ( SEAP), municipalitatea îşi propune să investească sutele de mii de euro în  lucrări de instalare de sisteme de aspersiune, servicii de conservare a monumentelor istorice, mobilier urban, sisteme de automatizare şi lucrări de instalaţii electrice. În fişa de date a invitaţiei de participare se mai arată că alte sume vor intra în lucrări de arhitectură peisagistică a parcurilor, lucrări de construcţii de trotuare, servicii de tăiere a arborilor, plantare de arbori prin însămânţare, amenajare şi întretinere de spaţii verzi.

Fântânile din Parcul Traian “nu sunt vizibile”

În caietul de sarcini întocmit pentru licitaţie se arată că la momentul actual nici una dintre cele două fântâni arteziene din parcul Traian nu este funcţională. În plus, cea circulară, cu turbină nu este nici vizibilă pentru trecători, motiv pentru care se impune refacerea şi înălţarea bordurii acesteia. “Se va înlătura gardul de Buxus, implicit spaţiul verde adiacent şi se va continua pavajul platformei până lângă bazin. În acest fel, fântâna va fi percepută într-un mod pozitiv, permiţând apopierea persoanelor de aceasta.”, se mai arată în document. În factura de 322 000 de euro, municiplaitatea a inclus şi iluminatul public al parcului. Astfel, “se va asigura un iluminat arhitectural de ambient pentru a pune în valoare cele doua statui (proiectoare direcţionale instalate la înălţime, pe stâlpii de iluminat general), anumite exemplare de arbori (proiectoare instalate la firul ierbii, direcţionate ascendent pe trunchi/coroana), stalpi pitic (inaltime de cca. 90cm) care să ofere accente de lumină în suprafetele gazonate. Se va renunta complet la sistemul actual de iluminat.2, se mai arată în caietul de sarcini. Ca să ne convingă că lucrarea merită din plin banii, municipalitatea ne asigură că şi cele două statui din Parcul Traian vor fi curăţate… de praf.„Statuile vor fi curaţate de praf şi depuneri prin procedee neinvazive (apa şi săpun, folosind perii cu peri din plastic sau fibre naturale) şi se vor completa elementele din broz lipsă.”, se arată în caietul de sarcini. De ce nu s-a şters praful de pe statui până acum, nu ştim, poate pentru că de această dată factura pentru acest proces simplu, pe care îl poate face orice gospodar, va fi mai mare. Sperăm totuşi să nu se facă dispărute cele două statui în urma reabilitării, aşa cum s-a întâmplat cu bustul din faţa Liceului Ioan Ştefan Paulian, care a dispărut în timpul reabilitării zonei de promenadă Crişan. Capitolul spaţiului verde din Parcul Traian este unul de maxim interes, iar după ce municpalitatea a constatat că pe toată suprafaţa se regăsesc „diverse tufişuri, arbuşti şi flori care s-au dezvoltat în mod negativ subminând aspectul clasic şi rafinat al parcului”, acum propune plantarea unor specii aclimatizate de arbori precum mesteacăn, tisa, molid, pin şi plante cu potenţial decorativ: trandafiri şi flori de talie mică.

Cel mai probabil, aşadar, la primăvară vor dispărea copacii care până acum le făceau umbră pensionarilor care se întâlneau în parcul din central oraşului, iar în locul lor vor apărea flori şi arbori care vor lăsa deschis cerul pentru vizitatori. Rugăciunea către Cel de Sus pentru o viaţă mai bună va avea cale liberă. Cei peste 300 000 de euro pentru viitoarea investiţie sunt din banii celor care cu greu reuşesc să îşi achite taxele şi impozitele.

Se pare însă că în rândul contructorilor de casă ai municipalităţii Drobeta Turnu Severin sunt nemulţumiri cu privire la valoarea lucrărilor care urmează să fie făcute în Parcul Traian. Aşadar, dacă nouă ni se pare o sumă mult prea mare, 322 000 de euro este prea puţin pentru constructori. Ei se gândesc la valoarea efectivă a lucrărilor, adaugă şi comisionul “fifty-fifty” şi ca orice afacerist, se gândeşte şi la profit. Poate dacă suma ar fi fost dublă ar fi acoperit şi cheltuielile “fifty-fifty” care se impun în cazul lucrărilor publice. Licitaţia va avea loc în data de 4 februarie şi vom vedea atunci cine se încumetă să o facă şi pe banii “puţini”.

Oana Mitu

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top