marți , 19 octombrie 2021
NEWS ALERT

NAVĂ MULTIFUNCȚIONALĂ DE PRELUARE A DEȘEURILOR ÎN PORTUL DROBETA TURNU SEVERIN

Portul Drobeta Turnu Severin a fost dotat cu o navă multifuncțională care va prelua și transborda reziduurile și apele de santină provenite de la navele care tranzitează fluviul, aceasta făcând parte dintr-un “Sistem de prelucrare reziduri de nave și intervenție în caz de poluare pe sectorul Dunării administrat de Compania Națională a Administrației Porturilor Fluviale Giurgiu”, realizat pe fonduri europene în valoare de 1 000 600 euro.

ecostar

Nava EcoStar care a ajuns în Portul Drobeta Turnu Severin și va deservi zona fluviului de la Bechet și până la Baziaș, a fost construită în Portul Giurgiu. În baza aceluași proiect finanțat cu fonduri europene alte trei astfel de nave au fost realizate pentru Porturile Călărăşi, Giurgiu şi Cernavodă.

Potrivit inginerului șef al Administrației Porturilor Fluviale Giurgiu, Marcel Burducea, nava va acționa pe apă, de unde va prelua reziduurile și apele de santină poluante, iar apoi le va tranborda selectiv pentru reciclare.

Burducea (2)

“Nava propriu-zisă care este dotată cu tot sistemul modern pentru prevenirea poluării, pentru a îndepărta zonele poluate va prelua reziduurile și apele de santină de la nave, le va transborda pe un ponton care urmează să vină cât de curând, și el dotat cu echipamente moderne pentru a prelua de pe nave aceste reziduuri containerizate, iar de pe ponton, ele vor fi pompate pe o platformă amenajată pe cheul de pe uscat. Într-un contract cu un operator local de salubrizare, acesta va prelua periodic aceste reziduuri reciclate și va merge cu ele mai departe.”, a explicat inginerul șef Burducea.

Achiziționarea navei EcoStar este un pas înainte făcut pentru protejarea Dunării și diminuarea poluării.

“Sistemul are o arie de intervenție de la Bechet și până la Baziaș. În toată această zonă, nava va interveni și se poate deplasa și în larg pentru a prelua de la navele aflate în trafic aceste reziduuri. Va ușura practic sistemul care era până acum. Navele care erau în tranzit veneau în Portul Drobeta Turnu Severin, staționau o anumită perioadă de timp să transbordeze reziduurile și să plece. Acum se pot întâmpla lucrurile acestea  și în trafic și mai mult decât atât, are un sistem de preluare încât cele care tranzitează nu mai sunt forțate să stocheze anumite reziduuri până la zona de destinație, acolo unde aveau contract de plasare.”, a mai spus Marcel Burducea.

Conform proiectului, sistemul din care face parte nava EcoStar are un pontoon, dar și o platformă amenajată pentru preluarea și prelucrarea reziduurilor. Șase persoane se vor ocupa de funcționarea întregului sistem. Trei persoane vor fi pe navă și trei vor lucra pe partea tehnică, acestea fiind coordonate de un specialist.

Proiectul a fost demarat în perioada anilor 2008 – 2009, iar inginerul șef Marcel Burducea a fost unul dintre pionierii lui, făcând parte din echipa de implementare în calitate de coordonator tehnico-economic.

“Tot în acea perioadă a demarat un alt proiect care face parte tot din Programul Operațional Sectorial  de Transport 2007 – 2013, pe axele prioritare 1,2, 3 și acum au finalitate în execuție. Este reușita unui colectiv. Împreună cu specialiști din Ministerul Transporturilor, din cadrul Companiei Naționale APDF, cu autoritățile locale care au intervenit și și-au dat disponibilitatea de-a lungul timpului pentru a aviza aceste proiecte, pentru că a fost nevoie de avize de urbanism, de construcție. Este o mândrie personală pentru că am participat la inițierea acestui proiect.”, a mai declarat Marcel Burducea.

Proiectele implementate de Compania Națională APF Giurgiu sunt menite să păstreze o Dunăre mai curată, să protejeze flora, fauna și să creeze condițiile cele mai bune pentru ca ecosistemul regional al Dunării să se mențină într-un cadru ambiental natural de dezvoltare , să nu fie afectat nici de industrializarea excesivă a cheurilor și nici de traficul intens care se desfășoară pe fluviu.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top