duminică , 5 decembrie 2021
NEWS ALERT

O BĂTRÂNĂ SE LUPTĂ CU PRIMĂRIA IZVORU BÂRZII PENTRU UN CERTIFICAT DE PRODUCĂTOR

Nu se poate descurca din pensia modestă de la CAP, aşa că vrea să vândă la piaţă legumele pe care le obţine din grădina proprie. A cerut un certificat de producător, dar primăria refuză să i-l dea. Este necazul unei bătrâne de 72 de ani din Izvoru Bârzii, judetul Mehedinţi, care crede că primăria îi refuză intrarea în legalitate, din motive neîntemeiate.

DSCF9019

Ioana Popescu, din satul Schinteeşti, aparţinător comunei Izvoru Bârzii, povesteşte că a mers la piaţă pentru a vinde ouă. I s-a pus în vedere însă să intre în legalitate şi să-şi procure de la primărie un certificat de producător fiindcă altfel riscă să fie amendată.

„Eu cultiv porumb, fasole, varză, roşii, ardei, ceapă. Vreau să vând fiindcă am o pensie de 300 de lei şi mi-e frică să merg în piaţă că m-a prins. M-am dus cu ouă şi am vândut doar 10 ouă, că a venit poliţaiul şi mi-a spus <<Mămaie pleacă, să-ţi iei certificat de producător>>. Băiatul meu mă ajută la săpat, fac şi eu ce pot că sunt bătrână, dar el face mai mult”, spune bătrâna.

Numai că la Primăria Izvoru Bârzii s-a izbit de un refuz total.

„Nu au vrut să-mi dea, dar eu vreau să-mi dea şi mie certficat aşa cum a dat la toată lumea”, mai spune femeia. Ioana Popescu găseşte motivele invocate de primărie absurde fiindcă nu i s-au prezentat concret nişte criterii în care nu s-ar încadra. Cum la Primăria Izvoru Bârzii nu găseşte înţelegere, fiul doamnei Popescu s-a adresat poliţiei cu o plângere şi aşteaptă să i se facă dreptate.

DSCF9013

„Am încercat să obţin un certificat de producător pentru mama mea care deţine teren în această comună, iar o doamnă ingineră împreună cu domnul primar au refuzat în două rânduri motivând că nu aş deţine o suprafaţă mai mare. Dar nu mi se arată o lege în care să se spună că pe atâţi metri pătraţi se poate cultiva grădina ca să pot obţine un certificat de producător. De ce nu îmi arată această lege. aştept să vină poliţia să scoată tot adevărul la iveală. Dacă trebuie un spaţiu mai mare îl voi face şi pe acela, dar să-mi spună în câţi metri pătraţi să mă încadrez. Doresc să mi se facă dreptate”, spune Ştefan Popescu, din Izvorul Bârzii.

DSCF9034

De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei Izvorul Bârzii spun că nu eliberează acest  certificat de producător Ioanei Popescu fiindcă nu ar avea destule produse pentru vânzare.

„Eu nu semnez fiindcă nu are produse, în lege spune că trebuie să aibă culturi înfiinţate. Dânsului trebuie să-i rămână pentru mâncat şi surplusul poate să-l vândă. Plus că sunt distruse de grindină, nu e o fructă în pom”, a spus inginera agricolă de la primărie.

DSCF9036

„Certificatele astea se dau când ai o grădină cum trebuie, nu ştiu câte cuiburi de roşii … Eu personal am fost acolo, am crezut că a greşit comisia şi nu se poate da carnet de producător. Are trei buşteni pe care i-a bătut piatra. Dacă noi dăm un certificat de producător în asemenea condiţii vine ăla de piaţă şi atunci e beleaua la primărie”, spune, la rândul său, Horia Balica, primarul comunei Izvoru Bârzii.

Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top