miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

O FEMEIE A FOST MUŞCATĂ DE ŞARPE! AFLĂ AICI DE UNDE POTI PRIMI SERUL ANTIVIPERIN CARE ITI SALVEAZĂ VIAŢA

sarpele          Mare atenţie la şerpi şi vipere în Mehedinţi. În multe zone ale judeţului, chiar şi în oraşe, reptilele au ieşit la drumul mare, în zone populate. Vineri seară o femeie a ajuns  la spital muşcată de un şarpe, joi, un bărbat a sunat la 112 de la Drobeta-Turnu-Severin şi a spus că i-a intrat un şarpe în autoturism, iar o tânără a găsit o viperă sub aripa autoturismului, după ce a fost la iarbă verde.

Femeia de 34 de ani este din satul Izvoarele. Ea mergea pe o uliţă a satului când a călcat peste un şarpe de casă. Considerându-se atacată, reptila a muşcat-o. Femeia a sunat la salvare şi a fost transportată la Spitalul Judeţean din Drobeta-Turnu-Severin. Din fericire şarpele nu era veninos, aşa că viaţa nu i-a fost pusă în pericol. Medicii de la Ambulanţa Mehedinţi i-au administrat un tratament specific şi a fost lăsată sub supravegherea specialiştilor din Secţia UPU a unităţii sanitare.

Un alt caz, de această dată legat doar de prezenţa unui şarpe a fost semnalat chiar la Drobeta-Turnu-Severin. Joi, 16 mai un şarpe a fost văzut intrând sub capota unui autoturism, în cartierul CET al oraşului. Pentru că în zonă erau şi copii, oamenii s-au speriat şi au chemat pompierii.  Nici după două ore de căutări, aceştia însă nu au reuşit să găsească şarpele. După ce pompierii au renunţat, proprietarul a dus maşina la un autoservice. Mecanicii au folosit un castron cu lapte şi reptila, de circa un metru a ieşit ademenită de mirosul laptelui.

O sperietură zdravănă a tras şi o tânără din Drobeta-Turnu-Severin. Aceasta ne-a povestit că a mers cu autoturismul la iarbă verde, în zona Schitul Topolniţei. În timp ce stăteau la grătar, câţiva tineri i-au spus că au văzut o viperă intrând sub aripa maşinii. Tânăra nu a luat în seamă avertismentul a urcat la volan şi a plecat. În dreptul unei fântâni, când a coborât să ia apă, a văzut însă coada reptilei ieşind de sub aripă. Speriată a aruncat cu apă pe ea şi vipera a ieşit şi a fugit.

indexSpecialiştii spun că trebuie să fiţi cu mare băgare de seamă la vipere, pentru că sunt cele mai periculoase. Neintervenit la timp, muşcătura poate fi chiar fatală, iar puii sunt la fel de veninoşi ca şi adulţii. Dacă mergeţi mai ales pe Clisura Dunării fiţi foarte, foarte atenţi pentru că reptilele au fost văzute ieşind chiar în drum pe DN 57, cel care leagă Orşova de Moldova Nouă. “Reptilele, deci şi viperele şi şerpii sunt mari iubitoare de căldură. Nu este vorba că sunt mai agresive, temperaturile acestea ridicate au făcut ca ele să iasă la vedere. Turiştii trebuie să aibă grijă unde parcahează maşina, unde calcă dacă merg pe traseele de munte calcaroase şi mai ales cum sunt echipaţi” a spus biologul Sorina Matacă.

Dacă totuşi aţi avut ghinion şi aţi fost muşcat, este bine să ştiţi că, în afară de spitalele de la Orşova şi Drobeta-Turnu-Severin, ser antiviperin deţine şi Poliţia de Frontieră Mehedinţi.

Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al acestei instituţii a declarat pentru MH LERT că “există ser antiviperin şi în punctele peranoastre de la Clisura Dunării. Acest ser este în principiu pentru agenţii noştri, în cazul unei muşcături, dar dacă întâlnim o situaţie de urgenţă şi un turist sau orice altă persoană a fost muşcată putem oferi acest ajutor de urgenţă. Unii dintre agenţii noştri, având şcoli medicale sunt chiar calificaţi să administreze primul ajutor şi acest ser celui muşcat de viperă” a spus purtătorul de cuvânt al SPF Mehedinţi. Oricum, este obligatoriu dacă aţi fost muşcaţi de viperă să mergeţi la cel mai apropiat spital, pentru a fi ţinuţi sub observaţie medical, chiar dacă v-a fost administrat serul.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top