miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

O FIRMĂ DE PRELUCRARE A METALELOR, AMENDATĂ CU 100 000 LEI PENTRU CĂ A POLUAT DUNĂREA CU PRODUSE PETROLIERE

Firma „Forsev”, de prelucrare a metalelor din Drobeta Turnu Severin, a fost amendată de Garda de Mediu Mehedinţi cu 100 000 lei, după ce în fluviu prin canalizarea platformei industriale s-au scurs produse petroliere în Dunăre, poluarea persistând din data de 29 decembrie 2013.

poluare 1

Pata de produse petroliere pe fluviul Dunărea, apropierea Portului Comercial din Drobeta Turnu Severin a fost depistată în data de 29 decembrie.

Iniţial, reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi (SGA) au intervenit cu materiale biodegradabile, dar pentru că nu s-a putut stopa poluarea, în data de 30 decembrie, pe fluviu, în zona canalului deversor, la aproximativ doi metri de mal, s-a construit un baraj de aproximativ 40 de metri, format din saci cu produse biodegradabile care să diminueze pericolul ca produsul poluator să se extindă pe fluviu.

Purtătorul de cuvânt al SGA Mehedinţi, Magda Someşan, a declarat joi că angajaţii unităţii au monitorizat în permanenţă zona poluată, iar ancheta desfăşurată a arătat că poluarea provine de la canalizarea platformei industriale din apropierea Portului Comercial Drobeta Turnu Severin.

„Acel canal colectează apele uzate de pe platforma mai multor unităţi industriale care deversează în el. Avem o poluare cu produse petroliere, noi acţionăm cu Spilsorb, a fost montat încă din data de 30 dimineaţa un baraj absorbant ca să nu se extindă pata de produse petroliere în fluviul Dunărea. Personalul nostru  monitorizează şi acţionează în permanenţă ca să rămână cantonată pata de produs petrolier în barajul respectiv.2, a declarat Someşan.

Urmare a faptului că deşi s-a luat legătura cu reprezentanţii platformei industriale, poluarea nu a fost stopată, firma a fost amendată de Garda de Mediu Mehedinţi şi riscă să-i fie retrasă autorizaţia de mediu.

„Din 29.12 monitorizăm aceste deversări de ulei împreună cu  colegiide la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi de la Apele Române, în acest moment ţinem situaţia sub control. Firma care a provocat această poluare a fost amendată de către comisarii Gărzii de Mediu cu amendă de 100 000 de lei. În cazul în care situaţia va degenera vom retrage autorizaţia de mediu firmei respective.”, a declarat joi, comisarul şef al Gărzii de Mediu Mehedinţi, Cătălin Tutilescu.

Directorul SGA Mehedinţi, Cristian Mură a adăugat la rândulş său, că pe lângă amenda dată de Garda de Mediu, şi SGA Mehedinţi a aplicat o amendă de 35 000 lei firmei respective, aceasta urmând să suporte şi cheltuielile de intervenţie pentru limitarea efectelor poluării, până joi fiind consumate peste 800 de kilograme de material biodegradabil.

„Vine din canalizarea platformei industriale Forsev, unde sunt mai mulţi agenţi economici şi s-a scurs în fluviul Dunărea.Canalizarea este destul de mare, acum nu se mai poluează, dar se deversează ape menajere, se prelinge şi se scurge în fluviul Dunărea. Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului au fost la faţa locului şi s-a stabilit că provine de pe platforma Forsev, s-a aplicat şi amendă contravenţională, noi urmând să reuşim să stabilizăm zona.”, a declarat Cristian Mură.

Specialiştii susţin că cel mai probabil poluarea provine de la rezervoare nedezafectate la timp şi care se află pe platforma respectivă.

În data de 24 decembrie, o altă poluare cu produse petroliere s-a înregistrat pe fluviul Dunărea, în zona Portului Comercial din Drobeta Turnu Severin, în urma anchetei desfăşurate de comisarii Gărzii de Mediu, societatea Cargil care are un depozit de cereale în apropierea portului, fiind amendată cu suma de 100 000 lei.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top