marți , 19 octombrie 2021
NEWS ALERT

O LUCRARE DE MÂNTUIALĂ PE COŞUŞTEA PUNE ÎN PERICOL LOCALNICII

Precipitaţiile abundente căzute în ultimele 24 de ore în judeţul Mehedinţi au umflat apele râului Coşuştea, care au mâncat din mal peste 10 hectare de teren agricol la Şişeşti. Culmea este că pe acest râu s-au efectuat lucrări de regularizare tocmai cu scopul de a proteja malurile de astfel de fenomene. Şi pentru aceste lucrări de amenajare a cursului inferior al râului Coşuştea Mare, comandate de Direcţia Apelor “Jiu”, s-au cheltuit aproape 1 milion de euro, banii fiind asiguraţi datorită unei finanţări venite din partea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Din 2010 când au început lucrările de regularizare, localnicii din Şişeşti au făcut zeci de sesizări la toate autorităţile abilitate prin care semnalau faptul că nu sunt efectuate cu profesionalism. Nimeni nu i-a luat însă în seamă.

lucia varga 1

Joi seara a fost lucrarea a fost verificată de ministrul delegate pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga.
„Aici este după părerea mea, caz penal. A venit domnul primar la mine, mi-a arătat pozele nu mi-a venizt să cred. Un milion de euro a fost aruncat pe apa sâmbetei.”, a fost prima reacţie a ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, când a văzut malurile râului Coşuştea, în comuna Şişeşti.
Potrivit primarului comunei Şişeşti, Marian Răducan, administraţia locală nu s-a putut implica întrucât nu este beneficiar, dar când a văzut personal că lucrările fac mai mult rău decât bine, a făcut numeroase sesizări, fără să primească însă răspunsuri.

DSCF0652
“Dacă locuitorii comunei Şişeşti au acceptat încă de la început această lucrare, crezând că este mai bine, în momentul în care au văzut că se taie arborii şi se distrug malurile, au început să sesizeze Apele Române Noi, (n.r. Primăria Şişeşti) nu suntem în posesia proiectului, au refuzat să ne pună la dispoziţie proiectul, iar efectele sunt dezastruoase. Dacă nu se intervine cât mai curând consider că va fi dezastruos pentru locuitori, casele sunt în pericol acum şi care nu au fost puse niciodată în pericol până la începerea lucrărilor. Este şi posibilitatea ca râul Coşuştea să îşi schimbe cursul şi să asistăm undeva la 2000 de hectare inundate sau distruse.”, a declarat primarul din Şişeşti.

Unul dintre localnicii din Şişeşti, nemulţumiţi de lucrare şi care a întâmpinat-o pe minsitrul Varga a fost Iulian Daea, fratele deputatului PSD, Petre Daea, care a arătat că de când s-au început lucrările, albia râului Coşuştea a crescut astfel că pune în pericol gospodăriile locuitorilor.

DSCF0649
„De când au început-o le-am spus că nu este bine ce fac, pentru că această Coşuşte a fost de 4-5 metri lărgime, acum are 100 de metri, maxim. Până acum, (n.r. înainte de începerea lucrărilor) n-a inundat case, n-a inundat camp, n-a inundat nimic. Acum e dezastru aici.”, a spus Iulian Daea.
Prezent la Şişeşti joi seara, constructorul a declarat că lucrarea este conform proiectului şi după indicaţiile firmei de executanţă.
„Avem si situaţii de lucrări pe toată lucrarea semnate de firma de consultanţă a Apelor Române. Este conform proiect.”, a spus proprietarul firmei care a executat lucrarea.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga a dispus o expertiză tehnică, la finalul căreia, responsabilii să fie sancţionaţi, fie că sunt constructorii, autorităţile, consultanţii sau proiectanţii
„Aceasta nu este o lucrare hidrotenică, e o bătaie de joc. Aproape un milion de euro practic au fost aruncaţi pe malul râului, în loc să avem o lucrare care să apere localitatea. De luni va veni aici o echipă care din punct de vedere tehnic , dar şi din punct de vedere juridic va analiza toate contractele, toate documentele, toate devizele şi în cazul în care se constată că au fost implicaţi, inclusiv din partea autorităţilor vinovaţi, vor plăti împreună cu cei care au făcut consultanţa şi execuţia. Aştept această expertiză, sper să o am cât mai repede ca să putem dispune constructorului să refacă lucrările. Apele Române nu au făcut recepţia la această lucrare, înseamnă că există din partea lor sesizate nereguli şi aceste nereguli trebuiesc îndreptate de către constructor.”, a spus Varga.

DSCF0651
Lucrarea de îndiguire are o valoare de aproximativ un milion de euro şi ar fi trebuit să fie realizată pe o lungime de doi kilometri, de-a lungul râului Coşuştea.

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top