vineri , 28 ianuarie 2022
NEWS ALERT

UpDate 15.30: O NOUĂ POLUARE CU PRAF DE LA TERMOCENTRALA HALÂNGA

poza_03Orice adiere de vânt seamănă cu un adevărat coşmar pentru mii de oameni din mai multe localităţi din judeţul nostru. Din cauza rafalelor, un nor de praf se ridică din depozitele de cenuşă ale Termocentralei Halânga, iar atmosfera din jurul locuinţelor lor devine irespirabilă. Totul în condiţiile în care la respectiva trermocentrală s-a făcut o investiţie de 340 de milioane de lei într-o instalaţie de stopare a poluării, iar situaţia este mai rea decât înainte de începerea investiţiei.

O familie care are locuinţa la doi paşi de halda de steril spune că se gândeşte  să ceară despăgubiri pentru că nu mai poate respira în casă. Dar situaţia este aceeaşi şi în  satele Răscoleşti, Halânga, Dudaşul Cerneţiului şi Piatra Albă, aflate ce 2 – 4 km depărtare. Aici aerul devine irespirabil, iar oamenii spun că nu mai pot sta nici în case. Norul de cenuşă ajunge chiar şi la Drobeta-Turnu-Severin

Reprezentaţii gărzii de mediu Mehedinţi au amendat astăzi termocentrala cu 50.000 de lei. Este ce-a treia sancţiune primită de la începutul anului, pentru poluare cu praf, dar lucrurile au rămas neschimbate. “pentru că reprezentnaţii Termocentralei nu au umectat halda de steril, aşa cum aveau obligaţia, sunt din nou probleme în ceea ce priveşte poluarea cu praf. Am declanşat o anchetă în acest caz, iar unitatea economic a fost amendată cu 50.000 de lei a declarat Cătălin Tutilescu – comisarul şef al Garzii de Mediu Mehedinţi.

Instalaţia de stopare a polurării cu praf a fost licitată iniţial la 160 de milioane de lei. În trei ani preţul ei s-a dublat, şi mai sunt necesari circa 6 milioane de euro pentru finalizare. Termocentrala Halânga are mari probleme de mediu şi ar putea aduce României situaţia de infrigement.

15.30   RAAN reacţionează la poluare

Într-un comunicat de presă remis luni după-amiază de RAAN se arată că poluarea s-a produs  “din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile din ultimele zile şi a vântului care s-a declanşat în a doua jumătate a zilei de 30 iunie.

“Sucursala Romag Termo a întreprins toate măsurile pentru limitarea şi diminuarea efectelor acestor spulberări de cenuşă prin inundarea haldei cu apă brută începând cu data de 27 iunie 2013.”, se arată în comunicatul de presă, reprezentanţii RAAN adăugând că din punct de vedere chimic, cenuşa spulberată nu este nocivă pentru populaţie.

 

loading...


5 comentarii

 1. Amenda AR TREBUI s-o plateasca cei care au decontat lucrarile catre S.C Confort S.A ….
  Daca acestia MAI SUNT in RAAN sau NU SI-AU DEPUS INCA CERERILE de …pensionare ..
  Ca se poarta in ultima vreme in RAAN !

 2. Protectia Mediului

  La Romag Termo exista compartiment de mediu , sistem de management al mediului , proceduri
  operationale de mediu si comandament de mediu ; oare cum arata auditul de mediu efectuat
  de SRAC acolo ?! Sa fi fost si asta…aranjat ?!

 3. TELEVIZORU SI POPORU

  Raspunsul va consemna faptul ca Romag Termo neavand …….statie meteo precum
  Romag Prod NU A PUTUT determina ….directia vantului iar ciorapii de vant ….nu au
  functionat . Suficiente motive pt. d-l dir. Graure sa impinga R.T catre C.E Oltenia !

 4. Daca cenusa nu este nociva , de ce s-a dat atunci amenda ?! CALITATEA aerului respirabil
  inspirat de OAMENI n-are nici-o relevanta d.p.d.v al normelor sanitare ? Si cum e posibil
  ca dintr-o halda INUNDATA SA …….ZBOARE CENUSA ?!
  Alo , d-le ministru Nita pana cand mai TINETI IN TERMO asemenea specialisti ?

Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top