marți , 19 octombrie 2021
NEWS ALERT

O SALINĂ ARTIFICIALĂ ATRAGE STRĂINII LA TURNU SEVERIN

Un om de afaceri din Turnu Severin a investit peste 600.000 de euro într-o salină artificială şi un centru spa cu gândul că cei mai mulţi clienţi ai săi vor fi localnici. Spre surprinderea lui Teofil Joldoş, severinenii vin în număr mic la salină. În schimb, clienţii săi vin din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii (Canada, USA, Belgia, Germania, Franţa, Ungaria, chiar din Republica Moldova). Are clienţi fideli şi din Kladovo, oraşul sârbesc de pe malul celălalt al Dunării, precum şi din Băile Herculane.

salină

Teofil Joldoş a deschis salina artificială în urmă cu trei ani şi la vremea respectivă nici prin cap nu-i trecea că va reuşi să atragă un număr mare de străini în oraş, care vor apela la serviciile acestei saline. Era convins că cei mai mulţi clienţi ai săi vor fi locuitorii municipiului Turnu Severin.

Acum, omul de afaceri nu găseşte o explicaţie logică pentru care severinenii nu calcă pragul salinei, dar cel mai probabildin cauza nivelului scăzut de trai din oraş. “Din păcate sunt puţini oameni din oraşul nostru care vin la salină, nu ştiu care sunt cauzele. Vin din Serbia, din Băile Herculane, străini din Canada, USA, Belgia, Germania, Franţa, Ungaria, chiar din Republica Modolva.  Noi am deschis această afacere cu gândul la oamenii acestui loc, dar culmea este că ne trec pragul mai mult cei din afară”, a declarat admi­nis­tra­torul salinei artificiale din Drobeta-Turnu-Severin, Teofil Joldoş.

salină 1Centrul terapeutic a fost conceput după o tehnologie inventată în Ru­sia. Astfel de concept este larg răs­pândit în Finlanda, în pro­cedeele de tratare a bolilor car­dio-respiratorii. Practic, un ge­nerator de aerosoli salini trans­formă sarea farmaceutică în particule mici menite să ajun­gă şi să cureţe şi tractul res­pi­rator in­ferior, nu doar cel su­perior, aşa cum se întâmplă în majo­ri­ta­tea salinelor arti­fi­ciale.

În România, Praid sau Slănic Moldova, Cacica sau Ocna Mureș – adevărate orașe subterane din sare – primesc anual sute de mii de vizitatori care, sub indicație medicală sau din proprie inițiativă, confirmă teoria descoperită empiric conform căreia aerosolii salini sunt benefici în stimularea imunității locale la nivelul aparatului respirator, au efect bacteriostatic, efect mucolitic și antiinflamator, precum și un efect de hiposensibilizare locală – efect ce poate explica beneficiile în terapia astmului bronșic întâlnite la majoritatea bolnavilor ce au vizitat o salină chiar și în timpul perioadelor de exacerbări.

„Am venit şi pentru cei mici şi pentru noi. Am zis că este bine şi cum am venit aici se văd rezultatele. Noi avem deja două salină 2săptămâni şi intenţionăm să mai luăm 10 ore. Fetiţa mea are ceva probleme cu respiraţia şi are şi polipi. Cum intrăm aici începem să strănutăm, curge nasul, se simte foarte mult”, a spus o doamnă. „Eu am venit pentru fetiţele mele, au polipi şi amigdale foarte imflamate, cea mică are probleme şi la plămâni. Medicul pediatru ne-a recomandat să venim la o salină”, a spus o altă clientă.

Severineanul a pus pe picioare această salină după ce a trecut printr-un necaz cu fiica sa. Iată că în felul acesta un necaz s-a transformat într-o afacere.

spa„Este o poveste mai lungă, acum vreo şase ani fetiţa mea a fost la mare şi s-a întors cu un astm, am fost trei săptămâni la spitalul din Timişoara, la profesorul Tudor şi după vreo şase luni am descoperit la Chişinău o salină artificială. Acolo ne-a aşteptat un profesor universitar de la Facultatea de Medicină şi el ne-a îndrumat să facem o oră de salină zilnic şi trei ore de spa, care cuprinde bazin, saună umedă, saună finlandeză, jacuzzi. După două săptămâni, în care făceam o oră de salină şi trei ore de spa fata mea s-a vindecat. Nici mie, nici domnului profesor nu i-a venit să creadă că nu a mai avut nevoie de niciun medicament. Asta m-a convins ca să investesc, să vindem o casă şi un apartament în Timişoara ca să facem acest spa”, povesteşte Teofil Joldoş.

A testat tratamentul pe propria piele şi s-a declarat mulţumit: „Pot să vă spun că şi eu am avut o problemă la inimă şi teofil joldoschiar dacă am făcut sport de performanţă simţeam la un moment dat că nu pot să urc nici măcar o pantă. După trei săptămâni de tratament la Chişinău  m-am simţit extraordinar şi nici acum nu mai simt acea greutate în piept sau în zona de spate unde aveam această problemă”.

DSCF4301Şedintele de salinoterapie ajută la prevenirea şi tratarea unor afecţiuni cum ar fi: astm bronsic, infecţii respiratorii (angine, faringite, traheo-bronşite, pneumonii, rinoadenoidite), bronşită, traheobronşită cronică, rinită, sinuzită, amigdalită cronică, insuficienţă respiratorie restrictivă, emfizem pulmonar, alergii epidermice (la praf), nevroze, oboseală, surmenaj.

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top