marți , 19 octombrie 2021
NEWS ALERT

OFICIAL, PNDR MAI APROAPE DE FERMIERI. PREŞEDINTELE A.P.A. MEHEDINŢI ATRAGE ATENŢIA CĂ POLITICILE BANCARE ÎL POT ÎNDEPĂRTA DE FERMIERI

Prima variantă a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală ar putea fi trimis Comisiei Europene la sfârşitul săptămânii, existând şanse ca în luna mai să poată fi deschisă prima sesiune de depunere a proiectelor. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi atrage atenţia asupra politicilor bancare care ar putea frâna accesarea fondurilor europene.

grau

Deşi fermierii români aşteaptă cu sufletul la gură deschiderea sesiunilor de depunere a proiectelor pentru accesarea fondurilor europene şi majoritatea spera ca demersurile să fie grăbite de Ministerul Agriculturii, şeful MADR, Daniel Constantin a arătat că România este printer primele state care depun drafturile.

“La sfârşitul săptămânii, primul draft consolidat al viitorului PNDR va fi transmis către Comisia Europeană spre dezbatere. Pot să vă spun că noi suntem în discuţii cu mult înainte de 1 ianuarie cu reprezentanţii Comisiei şi suntem printre primele state care transmit Programul Naţional de Dezvoltare Rurală la Bruxelles”, a spus Constantin.

Potrivit Agri News, ministrul Agriculturii  susţine că în luna mai prima sesiune din viitorul program va fi disponibilă pentru cei care vor să depună proiecte pe Măsura 121.

“Această primă măsură se referă la investiţii în exploataţiile agricole. Deşi aprobarea programului de către Comisie este prevăzută pentru lunile iunie – iulie, în luna mai a acestui an va fi deschisă prima sesiune de depunere a proiectelor”, a adăugat ministrul, potrivit agri-news.ro

În perspectiva Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi, Cornel Stroescu atrage atenţia asupra faptului că şi după deschiderea sesiunii de proiecte cea mai mare problemă a PNDR este cofinanţarea, băncile din România fiind restrictive în a acordarea creditelor prin solicitarea de garanţii consistente.

stroescu“Dacă se continuă aceeaşi politică bancară, nici 20 % din valoarea proiectelor nu va fi accesată de fermeri. Sunt foarte multe proiecte pe PNDR 2007 – 2012, care nu au fost implementate deşi au fost eligibile şi finantate.  Aceeaşi problemă revine şi în exerciţiul bugetar 2014 – 2020. APDRP nu va avea nicio vină că se pierd proiectele, de vină  este politica bancară care ar trebui schimbată în cazul fermierilor.”, a declarat Cornel Stroescu.

În cadrul PNDR pentru exerciţiul bugetar 2014 – 2020, un punctaj mai mare pentru accesarea fondurilor europene ar putea obţine fermierii care fac producţie.

PNDR pune accent pe încurajarea tinerilor fermieri şi pentru susţinerea fermelor familiale.

Pe de altă parte, specialiştii susţin că organizarea fermierilor în asociaţii poate duce la accesarea fondurilor europene în procent mai mare.

Oana Mitu

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top