miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

ORDINUL 1229/2013, MODIFICAT LA INTERVENȚIA LAPAR: AJUTORUL DE STAT PENTRU MOTORINĂ POATE FI RIDICAT INTEGRAL

Conducerea Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a reușit să obțină modificarea Ordinului 1229/2013 privind procedurile specifice de implementare şi control, precum şi a formularisticii necesare privind acordarea ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, în urma unei întâlniri cu secretarul de stat în cadrul Ministerului Agrigulturii și Dezvoltării Rurale,  Daniel Botănoiu. Modificarea vine în sprijinul agricultorilor care până acum erau obligați să ia ajutorul de stat pentru motorină în trei tranșe. Acum agricultorii pot alege când să ridice ajutorul, în tranșe sau integral.

apastroescuLa întâlnirea dintre conducerea LARAR și reprezentanții MADR, a participat președintele Asociației Producătorilor Agricoli Mehedinți, Cornel Stroescu, membru în comitetul director al LAPAR.

“Conform ordinului anterior, fermierii erau obligați să  ia motorina eșalonat, pe trimestre. Nu erau posibilități de depozitare și nici bani pentru achiziţionarea trimestrială. Astfel, neavand un consum în trimestrul I, am cerut să avem posibilitatea ca noi să hotărâm când cumpărăm motrina. Aceasta măsura, spre exemplu ne permite să achiziţionăm 50% din cantitatea totală în perioada de vârf, când consumul este cel mai mare. În zona noastrăconsumul cel mai mare este în trimestrul al III-lea: în iulie începe recoltatul, se continuă în august, după care începe semănatul de toamnă. Sunt alte zone în care consumul este mai mare în trimestrele I şi II.”, a explicat Cornel Stroescu.

Întâlnirea a avut loc în data de 20 martie 2014,  iar modificarea ordinului a fost publicat în Monitorul Oficial, marți, 25 martie.

Astfel, prin Ordinul numărul 439/2014 s-a modificat Aticolul 5, alinearul 3 după cum urmează:

“(33) Pentru anul 2014, cantităţile de motorină pot fi achiziţionate integral sau în tranşe, în funcţie de opţiunea beneficiarilor ajutorului de stat prin rambursare, iar plata ajutorului de stat se acordă eşalonat, prin cele 3 cereri de plată trimestriale, care pot cuprinde fiecare maximum 1/2 din cantitatea totală de motorină calculată şi stabilită prin acordul prealabil rectificativ.”, se arată în document.

Necesitatea modificării ordinului privind ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură a venit după ce fermierii s-au arătat nemulțumiți de faptul că primeau banii în trei tranșe trimestriale deși aceștia aveau nevoie de ei într-o singură campanie.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top