miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

PACIENŢII DIN MEHEDINŢI, TRANSPORTAŢI CU AMBULANŢE CU SUTE DE MII DE KILOMETRI LA BORD

Pacienţii din Mehedinţi sunt transportaţi cu ambulanţe care au sute de mii de kilometri la bord, 80 % din cele 35 de salvări aflate în parcul Serviciului de Ambulanţă Mehedinţi având la momentul actual cel puţin 350.000 de km fiecare. Cu kilometrii făcuţi în intervenţii una dintre cele mai vechi ambulanţe, a bătut orice record, când a ajuns la 650 000 de kilometri, adică ar fi dat ocolul pământului, de cel puţin 13 ori. Multe dintre salvări ar trebui chiar trase pe dreapta pentru că şi-au depăşit termenul de funcţionare, iar vechimea lor însemnă cheltuieli ridicate cu întreţinerea.

_DSC0926

Record de kilometri la Ambulanţa Vânju Mare

Cele mai vechi ambulanţe în cadrul Serviciului Judeţean Mehedinţi au şapte ani. Au strâns însă sute de mii de kilometri la bord, în condiţiile în care într-o singură lună, salvările fac 150 000 de kilometri. Recordul este însă stabilit de o ambulanţă de la Vânju Mare, care are la bord 650 000 de kilometri, ceea ce înseamnă că ar fi făcut ocolul Pământului de cel puţin 13 ori. Nu a dat ocolul Pământului, spune conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Mehedinţi, ci a transportat pacienţi din localităţile apropiate oraşului Vânju Mare la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin. Numărul kilometrilor a crescut mai ales după 2010 când unitatea medicală de la Vânju Mare a fost închisă, astfel că toţi bolnavii sunt duşi la Severin.

Nicusor Catu„Vârful de lance al Serviciului de Ambulanţă Mehedinţi este o ambulanţă de urgenţă care depăşeşte 650.000 de kilometri la bord în acest moment. Este o ambulanţă care deserveşte substaţia Vânju Mare, iar kilometrii se explică prin faptul că fiecare intervenţie a ei în teren se finalizează mai ales de la închiderea spitalelor cu aducere la Spitalul Judeţean.”, a declarat directorul tehnic al SJA Mehedinţi, Nicuşor Câtu.

Aproape 80% dintre ambulanţele din Mehedinţi au peste 350 000 de kilometri. Şoferii spun că ele sunt un pericol public. Chiar dacă multe dintre ele ar fi trebuit trase pe dreapta, angajaţii SJA Mehedinţi le repară ori de câte ori apare câte o problemă tehnică, întrucât ele nu pot fi înlocuite.

„În ceea ce priveşte siguranţa circulaţiei este o problemă. Nu mai corespund din punct de vedere tehnic, cu toate că şefii, domnii de la tehnic se ocupă, sunt învechite şi prezintă totodată un pericol public.”, susţine Gheorghe Cotârţă, şofer în cadrul SJA Mehedinţi.

Directorul tehnic susţine că pentru ca ambulanţele să poată fi în continuare funcţionale, în ciuda distanţelor foarte mari pe care le-au parcurs deja, este nevoie de multă atenţie din partea şoferilor care le conduc.

„Ca şi număr de kilometri într-adevăr, pentru cineva care aude cifra i se pare foarte mult, nu mă sperie numărul de kilometri din bordul maşinilor. Trebuie să spunem că este şi meritul şoferilor ambulanţieri care lucrează pe ele, pentru că i-am obişnuit cu un principiu: orice zgomot îl percepe să vină să-l anunţe pentru că astăzi o piesă distrusă şi neînlocuită mâine-poimîine atrage un întreg lanţ după ele. Probabil ăsta este unul dintre  motivele pentru care şi reuşim să le ţinem pe roţi.”, a declarat Nicuşor Câtu.

Cheltuieli mari cu întreţinerea salvărilor

Ambulanţe îmbătrânite înseamnă desigur şi cheltuieli suplimentare cu întreţinerea.

Directorul economic al SJA Mehedinţi, Luminiţa Vrăbete, spune că de la începutul anului şi până la sfârşitul anului, unitatea a cheltuit aproape 400 000 lei pentru reparaţia autospecialelor.

Luminita Vrabete„De la începutul anului şi până la 31 august 2014, costul total al pieselor care au fost achiziţionate pentru atelierul propriu este de 310. 984 lei, la care se mai adaugă costurile reparaţiilor efectuate la atelierele din ţară de 64. 858 lei. E adevărat că şi vechimea lor este unul dintre factorii care contribuie la creşterea acestor costuri.”, a declarat directorul economic.

Cele mai noi autospeciale din cadrul SJA Mehedinţi sunt în număr de patru, din anul 2013. Staţia ar avea nevoie de cel puţin cinci salvări noi, care au fost solicitate şi ar putea veni până la sfârşitul anului 2014. La ultima tranşă în care Ministerul Sănătăţii a trimis ambulanţe în ţară, Mehedinţiul nu a primit nici una.

Oana Mitu, Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top