duminică , 5 decembrie 2021
NEWS ALERT

PARADA PORTULUI POPULAR, CONCURS DE ŢUICĂ DE CIREŞE, MUZICĂ POPULARĂ LA SĂRBĂTOAREA „PEŞTERII TOPOLNIŢA” DE LA CIREŞU

În comuna Cireşu a avut loc duminică cea de-a 51-a ediţie a sărbătorii câmpeneşti Peştera Topolniţa, un eveniment la care au participat sute de localnici din zona de nord a Mehedinţiului, dar şi mulţi severineni.

DSCF9428

Cei care au ajuns duminică  în zonă au putut vizita  Peştera Topolniţa, care doar în această zi este deschisă pentru câteva ore publicului larg. În restul anului, peştera poate fi vizitată doar cu Aprobarea Academiei Române.

DSCF9405

Peştera Topolniţa este una dintre cele mai spectaculoase din România, cu formaţiuni unice în lume. Este rezervaţie speologică, declarată monument al naturii. Pestera Topolniţei, situată în apropierea schitului cu acelaşi nume, se află în partea centrală a Podişului Mehedinţi, între localităţile Marga şi Ciresu, la 30 de kilometri de Turnu Severin.

DSCF9406

Apele Topolniţei adunate în subteran au străpuns muntele şi au format galerii gigantice, extrem de spectaculoase. Peştera are o lungime de aproape 11000 de metri. Este a doua ca mărime din ţară şi a 17-a din lume. În galerii, cu săli uriaşe şi cascade de apă, se întâlnesc forme bizare de relief, de unde şi denumirile: Marea lumânare, Pădurea cu lumânări, Marele dom stalagnitic, Lacul de Cleştar.

DSCF9431

Din program nu au lipsit spectacole de muzică populară, printre artiştii care au urcat pe scenă amintim aici: Luciana Văduva, Ionela Bădălan, Anica Ganţu, Alina Moţi Drăghia, Irina Zoican, Nicu Păcuraru, Ileana Mustăcel, Claudia Catană.

DSCF9437

Şi pentru că tradiţiile în zona de nord a judeţului Mehedinţi se păstrează cu sfinţenie, în program a fost prins şi un concurs de costume populare. Lorena Ene, Ana Maria Cioabă, Maria Fulga, Adriana Fulga şi Andra Bondoc sunt micuţele concurente care au încântat juriul, dar şi publicul cu frumoasele costume populare cusute cu mare măiestrie de femeile din zonă.

DSCF9452

Ca în fiecare an, la Cireşu a avut loc duminică şi un concurs de ţuică de cireşe, dar şi concursul de prăjină, un obicei mai vechi al satului când la nunţi tinerii se căţărau pe o prăjină înaltă de 20 de metri la capătul căreia se găsea un mic cadou.

DSCF9429

Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Judeţean Mehedinţi, Centrul Cultural „Nichita Stănescu” şi Primăria comunei Cireşu.

Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top