luni , 29 noiembrie 2021
NEWS ALERT

PARTAJUL I-A VENIT DE HAC TIMBRULUI DE MEDIU

Peste o sută de mehedinţeni au depus în ultimele trei săptămâni  la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Mehedinţi actele pentru a solicita înmatricularea fără plata timbrului de mediu, potrivit OUG 9/2013.

vama portile de fier 1

Domnul Tudor Nebunu din Baia de Aramă a ajuns marţi la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Mehedinţi pentru a depune actele de înmatriculare a unei maşini. Bărbatul a dat 1500 pe un autoturism Skoda Octavia, iar timbrul de mediu l-ar fi constat 2 800 lei. Ne-a povestit că a fost nevoit să se despartă de soţie ca să mai scutească nişte bani şi să circule în legalitate cu autoturismul.

“Problema cu partajul este bună că nu se plătesc taxele.”, a spus domnul Tudor.

Tot la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Mehedinţi l-am găsit şi pe Gheorghe Goman din Strehaia, mândru că şi-a cumpărat de curând un autoturism despre care însă nu a vrut să dezvăluie prea multe. A recunoscut totuşi că partajul l-a scăpat de timbrul de mediu.

“Nu stiu cât ar fi fost timbrul de mediu, dar aşa am plătit în jur de patru, cinci milioane.”, a spus Gheorghe Goman.

Inspectorul principal Dorinel Nache, din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Mehedinţi a declarat că în ultimele săptămâni 102 solicitări de înmatriculare a autovehiculelor au fost soluţionate fără plata timbrului de mediu.

“După intrarea în vigoare a dispoziţiilor OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, la Serviciul nostru s-au primit solicitări în legătură cu înmatricularea unor autovehicul uzate, importate, fără plata timbrului de mediu, în baza prevederilor legale care stabilesc faptul că nu se datorează această taxă în cazul vehiculelor dobândite prin partaj. Până în prezent s-a dat curs înmatriculării pentru un număr de 102 autovehicule.”, a spus Dorinel Nache.

Portiţa prin care să nu plătească timbrul de mediu la înmatricularea vehiculelor a fost descoperită de curând de avocaţi şi este prevăzută de acelaşi act normativ care reglementează timbrul de mediu pentru autovehicule.

Ordonanţa 9/2013 din 19 februarie 2013 stabileşte că timbrul nu se plăteşte atunci când vehiculele sunt în categoria celor istorice, sunt donate unor instituţii ale statului, intrate în proprietatea statului prin confiscare, destinate competiţiilor sportive ori moştenite. „Slăbiciunea“ acestei ordonanţe a fost descoperită de avocaţi la articolul 8, litera f a OUG nr. 9/2013, care spune că vehiculele dobândite prin partaj sunt scutite de la plata timbrului de mediu . Ordonanţa nu face însă nicio precizare privind neplata timbrului atunci când vehiculele sunt dobândite prin partaj.

Aşa s-a descoperit că un vehicul se poate înmatricula fără plata timbrului de mediu printr-un simplu act de partaj voluntar întocmit în faţa unui notar.

PROCEDURA ÎNMATRICULĂRII PRIN PARTAJ

Un individ, Georgescu cumpără un autoturism dintr-o ţară UE pe numele său, după care vinde maşina în baza unui act de mână fratelui şi soţiei acestuia. Aceştia din urmă merg la un notar cu actul respectiv şi solicită legalizarea unui act de partaj voluntar prin care fratele lui Georgescu devine singurul proprietar al maşinii. Ulterior, în baza acestui act, proprietarul autoturismului cere Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor scutirea de la plata timbrului de mediu pentru autoturismul respectiv.

În Drobeta Turnu Severin sunt doar trei notari care întocmesc astfel de acte, majoritatea respectând prevederea de a să încheia acte de partaje voluntare numai atunci când partajele sunt reale şi nu se urmăreşte eludarea legii care prevede achitarea timbrului de mediu pentru înmatricularea unui vehicul.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top