duminică , 11 aprilie 2021
NEWS ALERT

PERICOL DE POLUARE PE DUNARE: PESTE O TONA DE COMBUSTIBIL DESCOPERIT ÎN REZERVORUL UNEI EPAVE LA ORŞOVA

Angajaţi ai Apelor Române Mehedinţi şi Caraş Severin intervin pentru golirea unui rezervor încărcat cu motorină ce aparţine unei epave care se află pe fundul Dunării de peste 15 ani în Portul Orşova, fiind descoperită de hoţii de fier vechi, miercuri dimineaţa, după ce Dunărea a fost deversată în aval existând pericolulde poluarea a fluviului.

EPAVA1Hoţii de fier vechi au văzut epava navei imediat după ce au fost pornite deversoarele la Barajul Porţile de Fier, iar nivelul fluviului Dunărea a fost scăzut la Orşova pentru a prelua volumul de apă care se aşteaptă pe fluviu.

Potrivit directorului Căpităniei Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba, hoţii au descoperit combustibilul depozitat în rezervorul epavei, după ce au lovit cu diverse unelte ca să valorifice fierul.

„Este o epavă care are peste 40 de ani. În 1999 s-a rupt din cauza vechimii. Ultimul proprietar somat a fost Sindicatul Liber Mehedinţi. A fost o navă a lor preluată pentru cazări. Nava este una veche, cu rămăşiţe de reziduuri în tancul de combustibil, de păcurină. S-a încercat ranfloarea 1996, tot aşa, o perioadă cu apă mică, s-a curăţat o parte din epavă. În aceatsă perioadă, căutătorii de metale au umblat acolo cu dalta, cu ciocanul, cu târnăcopul, cu răngi şi au decupat o parte din tancul etanş.”,a  declarat Ghiba.

În cursul zilei de miercuri, în Portul Orşova au fost solicitaţi să intervină, reprezentanţi ai Sistemelor de Gospodărire a Apelor Române (SGA) Mehedinţi şi Caraş Severin, ai Gărzii de Mediu şi pompieri care au început demersurile de golire a produsului petrolier (păcură), descoperită în rezervorul epavei.

Totodată, reprezentanţii SGA Mehedinţi şi Caraş Severin acţionează cu produse biodegradabile pentru eliminarea riscului ca fluviul să fie poluat în urma ventualelor scurgeri.

CRISTI MURA“Am fost sesizaţi de către Căpitănia Portului Orşova şi de Poliţia de Frontieră că pe raza Portului Orşova se află o barjă veche care conţine produs petrolier. Ne-am deplasat la faţa locului împreună cu colegi de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Române Caraş Severin în vederea intervenţiei în zonă şi izolării produsului petrolier pentru a nu se scurge în fluviul Dunărea. Acţionăm cu spilsorb, avem baraj plutitor pentru a nu fi niciun fel de scurgere în fluviu.”, a declarat directoruul SGA Mehedinţi, Cristian Mură.

Operaţiunea de golire a rezervorului în care se estimează că se află peste o tonă de produs petrolier este supravegheată de pompieri.

Deocamdată la faţa locului se încarcă produsul petrolier cu găleţi în butoaie care sunt transportate de oameni la malul fluviului în recipienţi mari, dar în zonă se aşteaptă o vidanjă din cadrul Administraţiei Bazinale a Apelor Banat care să tragă produsul.

Operaţiunea de descărcare a rezervorului este grăbită de angajaţii Apelor Române întrucât există pericolul ca dacă debitul fluviului reşte, produsul petrolier s-ar putea scurge în fluviu.

Oana Mitu

Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top